Az árnyékkormány után bemutatkozott az árnyékNER. Orbáni tekintélye van a DK-ban Gyurcsánynak is

Az árnyékkormány után bemutatkozott az árnyékNER. Orbáni tekintélye van a DK-ban Gyurcsánynak is

„Túl vagyunk rajta. Van úgy, hogy időnként kevésbé sikerülnek jól pillanatok.”

Tanulságos videót készített a Telex a Demokratikus Koalíció Egyetem téri rendezvényén. A lap stábját a fideszes sajtóelhárításhoz hasonló stílusban próbálta lerázni több DK-s politikus. A riporter arról kérdezte őket, mit szólnak a parlamenti jelenthez, amikor Ráczné Földi Judit eskütétele után Gyurcsány Ferenc a képviselőnő kezeit hátra szorítva lefogta és a nyakába hajolva gratulált neki.

Bősz Anetten, DK-s főpolgármester-helyettesének magatartásából pontosan érzékelhető volt, hogy Gyurcsány abúzusba hajló viselkedését elítéli, és pontosan tudja, mennyire megalázó volt ez a helyzet Ráczné Földi Judit számára. A riporternek mégis úgy fogalmazott, hogy

„túl vagyunk rajta. Van úgy, hogy időnként kevésbé sikerülnek jól pillanatok”

– somolygott. Bősz rendszeresen megszólal ehhez hasonló ügyekben. A nőket érő megalázó helyzetekről, zaklatásokról szólva egyáltalán nem ilyen megbocsátó és szelíd hangú.

„A feltétel nélküli parancsvégrehajtás, a tekintélytisztelet és az alá-fölérendeltségi viszonyok érdemtelenül megmászott szamárlétrái mellett nem fejlődhet egészséges társadalom”

– írta pár éve a blogján, A hatalommal való visszaélés társadalma – a #metoo kampány rendszerszintű olvasata című bejegyzésében. Úgy látszik, hogy e jelenségek miatt csak akkor emeli föl a hangját, amikor nincs tétje. Saját főnöke, azaz Gyurcsány esetében a metoo mozgalom nem érdekes.

Elég „túl lenni rajta”.

A DK-s tömegből a riporter többeket megkérdezett ugyancsak erről az esetről. Gyurcsány Ferenc botrányos viselkedéséről mindenki tudott. „Istenem, attól még nem dől össze a világ” – tárta szét a kezét egy asszony, akin Bőszhöz hasonlón ugyancsak látszott, hogy megvan a véleménye az ilyen abúzusokról. Inkább Orbán Viktorra terelte a szót. Egy fiatalasszony szerint a média torzította el a jelenetet. „Ki lehetett úgy vágni, amivel vissza lehet élni” – mondta, miközben a több szögből is rögzített eseménysoron pontosan ugyanaz látszódott, amit Gyurcsány csinált. „Ha megsimogatja a vállát, az nem ugyanolyan érzés?” – kérdezett vissza egy férfi az esetre a riporternél.

„Nem voltam ott. A képeket lehet, hogy láttam, lehet, hogy nem, de miért kéne ezt nekem kommentálni?”

– mosolygott bele Niedermüller Péter, DK-s polgármester a kamerába. „Arra kell figyelni, amit a szereplők mondanak” – ezt már a friss DK-s Kocsis-Cake Olivio mondta bátran, amiből kiderült, hogy nincs elmondható véleménye. Az abúzust elszenvedő Ráczné Földi Judit leszegett fejjel sietett autójához kollégái kíséretében, miközben a riporter próbálta megtudni tőle, ma mit gondol az esetről. Szótlansága demonstrálta, hogy a DK-ban nem baj, talán épp ellenkezőleg, ha valaki a főnök áldozata lesz.

A Telex riportere arra is kíváncsi volt, hogy mivel Ráczné Földi Juditról korábban kiderült, hogy „alírási joga volt egy off-shore cégben”, mit szólnak ehhez politikus társai. „A bíróság csak azt mondta ki, hogy neki, mit közszereplőnek, többet kell eltűrnie másnál, amit a sajtó állít róla. Nem azt mondta ki, hogy egyértelműen megállapítható róla az »off-shore lovagsága«” - állította ugyancsak Bősz Anett az újságíró pontatlan kérdésére. Az, hogy a főpolgármester-helyettes asszony ennyire tájékozatlan, belehazudott a kamerába vagy „a tekintélytisztelet és az alá-fölérendeltségi viszonyok érdemtelenül megmászott szamárlétrái” tapasztalata alapján tájékoztatta félre a riportert, nem derült ki.

Az ügyről a Válaszonline írt cikket, amelyből per lett. A Fővárosi Ítélőtábla a Válaszonline-nak adott igazat. Írásba foglalt ítélete rámutat a Telex pontatlan kérdésére és Bősz Anett mellébeszélésére. Az ítélet fő állítása ugyanis nem az, hogy Rácznénak aláírási joga volt egy cégben, és az sem, hogy közszereplőként mit kell elviselnie. Hanem az, hogy Ráczné hazudott, amikor az általa aláírt feddhetetlenségi nyilatkozatban letagadta az offshore-cégét.

A DK-s szimpatizánsok is máshogyan vélekedtek a Telexnek, ami elvárható lenne a hazugságon kapott Ráczné Földi Juditról. Nem azt mondták, hogy nincs helye sem a pártban, sem a parlamentben.

„Jaj, annyi mindent kiderítenek és annyi mindent hazudnak az újságírók. Ezt már nem lehet elhinni, amivel megvádolnak embereket”

– válaszolt a korábban is megszólaló asszony az esetről. „Jobb lett volna, ha tisztázta volna magát Ráczné Földi Judit, mert ez nem volt rossz dolog” – mentegette egy idősebb férfi.

„Ha Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke elfogadta Földinét, akkor biztos vagyok benne, hogy nem akar rosszat a pártjának”

– mondta megint más, aki szerint az ügyben nincs miről beszélni.

A Telex végül a Fidesz és a DK hasonlóságáról is megkérdezte a szimpatizánsokat. Mindkét pártban a lojalitásra építenek, 10 éve ugyanaz az elnök, a tisztújításokon a pártelnöknek nincs ellenfele, sorolta a riporter a hasonlóságokat. „Nem baj, hogy nincs ellenfele, ne is legyen egyelőre” – magyarázta a riporternek egy idősebb férfi.

Nem kell különösebben magyarázni a NER és az árnyéka közötti hasonlóságokat. A DK-ban ugyanúgy, mint a Fideszben, a tekintélyelvűség és a lojalitás az egyedüli mérce. Kizárólag a vezetőn múlik, hogy a szimpatizánsok fanatizált közössége mit kezd a morálisan elfogadhatatlan esetekkel. Akkor is, ha kormányon vannak, akkor is, ha ellenzékben.

Címlapkép: Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) árnyékkormányának árnyék-miniszterelnöke, a párt EP-képviselője és Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke a párt budapesti nagygyűlésén, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulóján tartott megemlékezésén az Egyetem téren 2023. március 15-én. - MTI/Balogh Zoltán