Az embereknek tudniuk kell, milyen irányba zajlik az egészségügy titkosított átalakítása

Az embereknek tudniuk kell, milyen irányba zajlik az egészségügy titkosított átalakítása

A kórházi állapotok tarthatatlanságára hívták fel a figyelmet az orvosi kamara vezetői. Szerintük ki lehetne mondani azt a szót, hogy kórházbezárás.

„Amíg az a kormányzati alapmantra, hogy »kórházat nem zárunk be«, csak a tűzoltás marad” – mondták a 24.hu-nak a Magyar Orvosi Kamara (MOK) vezetői. Svéd Tamás főtitkár és Meglécz Katalin alelnök a lapnak adott interjújában azt mondta, hogy az orvostársadalomnak és az embereknek is tudniuk kellene, milyen irányba halad az egészségügy szerintük titkosított átalakítása.

Az is kiderült, hogy

hajmeresztő történetek jutnak el az orvosi kamarához arról, hogy egy-egy orvos kiesése mekkora gondot okoz az ellátásban.

Elmondták például, hogy bár a szabályozás szerint az onkológiai ellátásban megalapozott gyanú esetén két héten belül meg kellene történnie a képalkotó diagnosztikának, hat héten belül pedig el kellene jutni a terápiáig.

A gyakorlat azonban nem ez, sajnos sokszor sokkal több idő, amíg a beteg kezelést kap.

Tervezett átalakításokra van szükség

A kamara vezetői arról is beszéltek, a megfelelő ellátásokat a megfelelő gyakorisággal a megfelelő színvonalon végző kórházakhoz érdemes csoportosítani. A tervezett átstrukturálás helyett azonban a gyakorlatban sokkal inkább a humánerőforrás és eszközhiány szabja meg azt, hogy mely osztályok zárnak be vagy szüneteltetik rövidebb-hosszabb időre az ellátást.

Ezért alakulhat ki, hogy például olyan urológiai osztályok is bezárnak vagy alulműködnek, amelyek aránylag nagy területért felelősek, miközben kisebb centrumok nyitva maradnak.

„Ennyi kórház és ellátóhely üzemeltetéséhez abszolút nincs megfelelő számú szakdolgozó, és orvosból sincs elég. Igen, ki lehetne mondani azt a szót, hogy kórházbezárás"

– mondta Svéd Tamás, és részletesen kifejtette, hogy szerinte a gond az, ha nincs megfelelő kommunikáció a kormány és az orvosi kamara között.

„Abban egyetértünk, hogy az egészségügy mielőbbi átalakítása szükséges. Azt nem látjuk, sőt a szakma és a társadalom sem látja: merre haladunk”

– tette hozzá Meglécz Katalin.

(Címlapkép: MTI)