Az újraszámlálás után is Karácsony maradhat a főpolgármester

Az újraszámlálás után is Karácsony maradhat a főpolgármester

A jelek szerint Vitézy nem fordított a budapesti választási eredményeken. Miután nagyjából ötszáz érvénytelenített szavazatot kezdtek el vizsgálni, végül 324 helyett ötven vokskülönbség maradt a két aspiráns között, továbbra is Karácsony javára.

A főpolgármester-jelölti voksok újraszámolása sajtónyilvánosan, péntek reggel valamivel 9 óra után kezdődött, és délután 2-kor fejeződött be a Nemzeti Választási Irodában. Ennek eredményét délután 5 órakor ismertették az NVI ülése után.

Az Index információi szerint a mai, Vitézy által kezdeményezett újraszámlálásnál több mint 500 olyan szavazatot találtak, amelyet eredetileg érvénytelennek nyilvánítottak, ám valójában érvényesek voltak.

E voksok nagy többsége Vitézy Dávid szavazatszámát bővítette, de kisebb arányban voltak olyanok is, amelyeket Karácsony Gergelyre adtak le

– írta a lap az újraszámolásról.

De úgy tűnik, Vitézy mégsem tudott fordítani a szavazatarányokon, mindössze 54 voksnyi különbség maradt, továbbra is Karácsony javára.

Már időközben is sok potenciálisan érvényes szavazatról volt szó. Ez azért is lényeges, mivel ma összesen 24 952 szavazatot kellett megszámolni úgy, hogy június 9-i eredmény szerint Karácsony Gergely mindössze 324 szavazattal nyert.

Az előzetes hírek szerint Karácsony és Vitézy viszonylatában körülbelül 1:4 arányt mutatott az újonnan már érvényes szavazatok aránya.

Sőt, néhány plusz voksot a mihazánkos Grundtner András is elkönyvelhetett.

A főpolgármester közben péntek estére tüntetést hirdetett a Nemzeti Választási Iroda épülete elé. A Facebookon meghirdetett eseményben az áll: „TISZTA VIZET A POHÁRBA! Elegünk van a hazugságból, az igazságtalanságból! Ne adjunk teret a választási csalásoknak!” Karácsony azt szeretné, ha megismételnék az egész főpolgármester-választást, erre azonban csekély valószínűség mutatkozik. Ezt július 9-ig, a voksolás utáni harmincadik napon lehetne megtenni, de a jogi akadályok alapján a TASZ úgy véli, ennek minimális az esélye.

A főpolgármester szerint az újraszámolás tisztasága csak akkor lenne biztosított, ha a kötelezően kötegelt érvénytelen szavazólapok bontatlanul érkeznének meg az NVI Alkotmány utcai épületébe. Ilyenről azonban Karácsony épp fideszes kerületnél tud ellenpéldáról.

Jó kérdés lehetne, hogy ezen eredmények tudatában mit lép majd a főváros élén maradó Karácsony Gergely, aki a választási eredmények értelmében a közgyűlésben kisebbségben marad. De az ellenzéki politikus a közösségi oldalán már reagált is a friss hírre, szerinte most akarják elcsalni a választást azon fideszes tagok, akik az NVB-ben megpróbálják átfordítani az eredményt.

Később, az esti órákban az NVB közlése alapján kiderült: Grundtnernek 53, Karácsonynak 112, Vitézynek pedig 395 érvényes szavazatot írtak még jóvá, tehát nem is 54, hanem csupán 41 szavazat döntött a regnáló főpolgármester javára.

(Címlapkép: Karácsony Gergely - Facebook)