Megmutatta erejét a Tisza, meggyengült a Fidesz, a DK és a Momentum a választás nagy vesztesei

Megmutatta erejét a Tisza, meggyengült a Fidesz, a DK és a Momentum a választás nagy vesztesei

A fővárosban hajszál híján bejött a "papírforma". Karácsony marad a főpolgármester, de komoly csaták várhatók a budapesti városházán. Az EP-ben a Fidesznek lesz legtöbb mandátauma, de frakció nélkül ez mit sem ér.

Nagy meglepetés nem született az EP-választáson. A kormánypárt megőrizte vezető pozícióját, de a vártnak megfelelően sokat gyengült. Az alig két hónapja aktív TISZA Párt jelentős fölényre tett szert az ellenzéken belül, és valós erőt mutatott a Fidesszel szemben.

A DK-MSZP-Párbeszéd pártszövetség gyászos eredményt ért el, de Gyurcsány Ferenc továbbra sem mondott le a Demokratikus Koalíció vezetéséről.

A Momentum pedig a párt európai parlamenti munkájára fókuszáló kampányával nem tudta megszólítani az embereket, és mindkét EP-mandátumát elveszítette. A még a Fidesznél is szélsőségesebb Mi Hazánk magához képest jó eredményt ért el, így képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe. A Jobbik-Konzervatívok jelöltje, Róna Péter közgazdászprofesszor nem kapott felhatalmazást.

99,97% feldolgozottság mellett az európai parlamenti választás eredménye:

🟠 Fidesz-KDNP: 2 015 792 szavazat, 44,62 százalék, 11 mandátum;

🔴⚪🟢 TISZA: 1 341 406 szavazat, 29,69 százalék, 7 mandátum;

🔵🔴🟢 DK-MSZP-Párbeszéd: 366 082 szavazat, 8,10 százalék, 2 mandátum;

🟢 Mi Hazánk: 305 218 szavazat, 6,76 százalék, 1 mandátum.

A rendkívül szoros főpolgármester-választás a véghajrában dőlt csak el, mindössze 324 szavazattal nyert Karácsony Gergely

A rendkívül szoros főpolgármester-választás a véghajrában dőlt csak el. Végig Vitézy Dávid vezetett, de Karácsony Gergely csak este 10 után vette át a vezetést, és végül párszáz vokson múlt a győzelme:

🔵🔴🟢 Karácsony Gergely: 47,53 százalék 371 466 szavazat;

🟠🟢 Vitézy Dávid: 47,49 százalék 371 142 szavazat.

A (vár)megyei közgyűlésekben mindenhol a Fidesz-KDNP szerzett többséget, de itt fontos figyelembe venni, hogy a TISZA Párt nem állított listát.

(Címlapkép: Magyar Péter, a Tisztelet és Szabadság Párt (Tisza Párt) EP-listavezetője nyilatkozik a sajtó képviselőinek a párt európai parlamenti és önkormányzati választási eredményváró rendezvényén az önkormányzati, európai parlamenti (EP-) és nemzetiségi választások napján Budapesten, a Roude Leiw állóhajón 2024. június 9-én. MTI/Hegedüs Róbert)