Az adófizetők isszák meg a Fidesz-MSZP nagykoalíciós brókerbotrány levét

Jelenleg egyértelműen úgy tűnik, végül az adófizetők lesznek a botrány kárvallottjai.

A politikus tanulságosnak tartja, hogy 2010-ben 24 olyan javaslatot nyújtott be, melyek elfogadásával elejét lehetett volna venni a botrányoknak, ám ezeket a Fidesz leszavazta. Ezzel szemben a gazdasági bizottság tegnapi ülésén Windisch László, az MNB alelnöke csupa olyan törvényi változást szorgalmazott, melyekkel a Jobbik már 5 éve előállt.

- Bátran kijelenthető: Magyarország százmilliárdos tételt tudott volna megspórolni az okozott kárból, ha 2010-ben elfogadják a Jobbik javaslatait, és nem az érvényesül a Fidesznél, hogy az összes ellenzéki javaslatot elutasítják - mondta Volner, majd ki is emelt néhány pontot a korábbi felvetések közül.

Windisch László, az MNB alelnöke tegnap hangsúlyozta: túlságosan hosszú volt az ötéves ellenőrzési időszak, ezért azt le kell rövidíteni. Mindezt Volner már 2010-ben megfogalmazta. Csakúgy, mint a könyvvizsgálók szigorúbb kiválogatását, rotálását. Volner elmondta: mikor 2010-ben feltérképezték a pénzügyi rendszerkockázatokat, ő maga tett feljelentést a Postabank ügyében, ahol 171 milliárd forintos kár keletkezett, a magyar állam azonban azért nem tudta érvényesíteni az Oszkó Péter által korábban vezetett Big4 egyikeként funkcionáló tanácsadó céggel szembeni követelését, mert az állam nevében eljáró ügyvédek elfeledkeztek és lekéstek a beadási határidőről. Mikor Volner rákérdezett Windischnél, hogy MNB igyekezett-e az adófizetők pénzét visszaszerezni és milyen lépéseket tett ennek érdekében, az alelnök képtelen volt választ adni. Windisch egyébként a személyi felelősség körének kitolását is szorgalmazta - itt jelenleg 20 millió forint az az értékhatár, amíg egy bankár személyesen felelős a pénzintézet viselt dolgaiért -, a Jobbik ezt szintén már 5 évvel ezelőtt felvetette.

Volner végezetül elmondta: több ezer ember és egy tucat önkormányzat aggódik pénze miatt. A Jobbik azt is szorgalmazta az országgyűlésben, hogy a bankok pénzéből töltsenek fel egy pénzügyi alapot, melyből mind a befektetők, mind a betétesek kártalanítását el lehet végezni. Ezáltal a pénzügyi intézmények kockázatközösséget alkotva a hasonló botrányok esetén maguk lennének az intézkedések teherviselői, hogy ne az adófizetők pénzéből kelljen kifizetni a kárvallottakat. A Fidesz természetesen ezt az intézkedést is elutasította, így jelenleg egyértelműen úgy tűnik, végül az adófizetők lesznek a botrány kárvallottjai.

Mindezt meg lehetett volna előzni, ha 2010-ben a Fidesz nem söpri le gondolkodás nélkül a Jobbik javaslatait - zárta gondolatait a politikus.