Az Alstom-ügyben is üres ígéret maradt az elszámoltatás

A 2-es és a 4-es metró vonalán közlekedő Alstom metrókocsik korábban is gyanús szerződéseiről nemrégiben kiderült, hogy

2,2 milliárd forintnyi kenőpénz

"vehetett részt az üzletben" – emlékeztet Staudt Gábor országgyűlési, és Tokody Marcell fővárosi önkormányzati képviselő.

Ahogyan arról múlt héten beszámoltunk, az Index azt írta: már a negyedik Alstom-vezetőt vádolta meg a brit Súlyos Csalások Elleni Hivatal (Serious Fraud Office, SFO), hogy szerepe volt a BKV által megvásárolt Alstom metrókocsik korrupciós ügyében. Az SFO szerint négy Alstom-vezető más, egyelőre meg nem nevezett gyanúsítottal együtt 2006. január 1. és 2007. október 18. között bűnszervezet tagjaiként korrupciós bűncselekményt megvalósítva 2,3 millió euróig terjedő összeget adtak, vagy beleegyeztek, hogy adnak a BKV Zrt. tisztviselője vagy tisztviselői, ügynökei részére. Az összeget az Alstom és az osztrák Eurocontact Public Affairs GmbH között 2006. június 8-án létrejött tanácsadói megállapodás keretében járó díjnak álcázták, és céljuk az volt, hogy az Alstom Group kedvező bánásmódban részesüljön a 2-es és 4-es metró szerelvényeinek beszerzésére kiírt tenderen. Az Eurocontact visszautasította az Index állításait, leszögezve, hogy az osztrák és a brit hatóságok is kivizsgálták, és törvényesnek találták tanácsadói szerződéseiket.

Ám „a fideszes ígéretek ellenére” 2010 óta nem történt elszámoltatás, ezért nem volt átfogó vizsgálat és felelősségre vonás az Alstom-ügyben sem.

 A Jobbik úgy az Országgyűlésben, mint a Fővárosi Közgyűlésben számos alkalommal követelte a beharangozott elszámoltatást, amely mindeddig a Fidesz „üres választási ígérete, semmi több" – mutat rá a két politikus.

Ha egy brit nyomozó hatóság fényt derít a korrupcióra, akkor hogyan lehetséges, hogy Magyarországon semmi nyoma vizsgálatnak, illetve felelősségre vonásnak? Talán kéz kezet mos Alstom-ügyben is? - teszi fel a kérdést a Jobbik. A párt az ügyben írásbeli kérdést intéz Polt Péter legfőbb ügyészhez 

Ha a Jobbik a választók akaratából bizalmat kap, akkor minden olyan közfeladatot ellátó döntéshozót el fog számoltatni, aki az adófizetők pénzével visszaélt – szögezi le Staudt és Tokody.