Az ausztrálok megmentenék a Nagy-korallzátonyt

Tony Abbott kormányfő a hét végén ígéretet tett arra, hogy a víz minőségének javítását, a kikötőfejlesztések korlátozását, a kotrási üledék tengerbe öntésének tilalmát célzó tervek megvalósításához további 100 millió ausztrál dollárt adnak.

Tavaly az ausztrál kormány létrehozott egy 40 millió ausztrál dolláros korallzátony-alapot, ennek az összegét emelték fel 140 millió ausztrál dollárra (30 milliárd forint). Ezáltal a kormány által meghirdetett környezetvédelmi fejlesztési programokra a Nagy-korallzátony térségében több mint kétmilliárd ausztrál dollárt költenek a következő tíz évben - közölte Tony Abbott.

A kormány kinevezte Ian Chubbot, a szövetségi kormány fő tudományos tanácsadóját egy független tudományos testület élére, amely tanácsokat ad a pénzalap felhasználására, és ellenőrzi, megvalósulnak-e a hosszú távú tervben megfogalmazott célkitűzések.

A meghirdetett célok között szerepel továbbá a szervetlen nitrogén 50 százalékos csökkentése, a rovarirtó szerek legkevesebb 60 százalékos csökkentése a Nagy-korallzátony térségében 2018-ra, és a térségben élő tengeri állatok, köztük az ausztrál delfin, a tengeri tehén és a teknősök populációjának megőrzése vagy növelése 2020-ra.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a Korallzátony 2050 Hosszútávú Fenntarthatósági Terv határozott választ ad az UNESCO világörökség bizottságának a Nagy-korallzátony biodiverzitásával, vízminőségével és ökoszisztémája egészségével kapcsolatos aggodalmakra.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) illetékes testülete júniusban fog dönteni arról, hogy romló ökológiai állapota miatt a veszélyeztetett világörökségi helyszínek közé sorolja-e a világ legnagyobb koralltelepét.

Az Ausztrália keleti partjainál 2300 kilométer hosszan elnyúló Nagy-korallzátony 400-féle korallnak, 1500 halfajnak és négyezerféle puhatestűnek ad otthont, köztük néhány súlyosan veszélyeztetett állatfajnak is.