Az eddigieknél is gyorsabban irtjuk ki az Amazonas esőerdeit

Mintegy 30 százalékkal növekedett az Amazonas-vidék brazíliai esőerdeiben az erdőirtás mértéke az elmúlt évben.

2015 augusztusa és 2016 júliusa között 7989 négyzetkilométer esőerdőt pusztítottak el - olvasható a brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet (INPE) honlapján közölt jelentésében.

Az állami kutatóintézet szerint ez a legnagyobb mértékű erdőpusztulás 2008 óta. Ezáltal 130 millió tonna szén-dioxid keletkezett, ami Portugália éves szén-dioxid-kibocsátása kétszeresének felel meg - mondta Tasso Azevedo, az üvegházhatású gázokat megfigyelő brazil állomás munkatársa.

Az irtás hátterében elsősorban az állattenyésztés és a szójatermesztés helyigénye áll, emellett sok trópusi fát vágnak ki illegálisan, hogy a nemes faanyagot eladják. Az intézet nem tér ki az erdőtüzekre, erdőirtás alatt az elsődleges erdőtakaró pusztítását érti fakitermelés és területtisztítás céljából.

Egy évvel korábban 6207 négyzetkilométernyi fát vágtak ki, ami 24 százalékos növekedést jelentett az előző évhez képest.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) veszélyes irányváltásnak nevezte a csaknem 30 százalékos növekedést.

"A 2012-es 4571 négyzetkilométeres történelmi mélypont óta újra folyamatosan nő a fakitermelés mértéke. A brazil politikai helyzet tekintetében az új adatok valószínűleg csak előjelei a jóval nagyobb pusztításnak"

- fogalmazott Christoph Heinrich, a WWF munkatársa.

Brazília elnökét, a baloldali Dilma Rousseffet augusztus 31-én távolították el tisztségéből az állami költségvetés kozmetikázásának vádjával. Utódja, a piacok bizalmát élvező konzervatív Michel Temer elsődleges célja, hogy fellendítse a mélyrepülésben lévő gazdaságot.

Heves kritikákat váltott ki, hogy Blairo Maggi személyében az ország egyik legnagyobb szójatermelője lett az új mezőgazdasági miniszter.