Az égitestekhez fűződő babonák

Régen az égitesteket nagy becsben tartották, nem volt szabad rájuk mutogatni vagy átkozódni. Az egyik elterjedt babona szerint, aki a csillagokra ujjal rábök, annak leszárad a keze. A tiltást meg is indokolták, aki ilyet tesz, az megöl egy angyalt. Egy másik érdekes babona, hogy a fiatalok megszámolják a csillagokat, hogy beteljesedjék álmuk. Aki a Göncölszekeret kilencszer számolja meg, annak biztosan teljesül az álma. Aki hét csillagot számol meg egy este alatt, az jövendőbelijével álmodik. Nagyszalontán úgy vélik, hogy nemcsak vele álmodhat, hanem hamarosan találkozhat vele.

Saját csillag

Általános hiedelem az, hogy mindenkinek van egy csillaga, ha halványodik, az ember sorsa rosszra fordul, ha fényesedik, akkor javul. Ismert az a mondás, hogy felragyogodt a csillaga. Akinek viszont lehull a csillaga, az hamarosan meghal. Augusztusban nagyon sok hullócsillag látható az égen. Olyankor kívánni kell valamit, mert az teljesül. Az üstökös feltűnése viszont nagy szerencsétlenséget, háborút von maga után. 

Hold fázisai

A néphit szerint a Holdnak nagy befolyása van az emberre, ezért megfigyelték, hogy melyik holdfázisban mit érdemes csinálni. A szokás nem újkeletű, mert már az ázsiai hunok is a holdjárás alapján indítottak hadat, vagy vonultak vissza. A magyar paraszti hagyomány jól ismerte, hogy melyik növényt mikor kell ültetni. A föld felett termő növnyeket növő Hold idején, a föld alatti gumósokat pedig fogyó Holdkor. Házba is növő holdkor kell beköltözni, hogy a szerencse is növekedjék. A mai mongol kalendáriumokban megvan, hogy mikor érdemes hajat vágatni. Úgy tűnik, hogy a magyar hagyományban is megvolt ez a különös szokás, Bácskában régen újhold pénteken és vasárnap vágtak hajat. Munkához fogni azonban újhold első három napján nem szoktak, csak utána, ugyanúgy, mint a régi, belső-ázsiai népeknél, ahol az újhold első három napja a legszerencsésebb volt, ilyenkor inkább imádkoztak és őseik kultuszát ápolták.