Az Egyesült Államok külügyminisztere is elzarándokol Párizsba

Az Indiában tartózkodó Kerry sajtótájékoztatóján "mellébeszélésnek" nevezte azokat a bírálatokat, amelyek azért érték az Egyesült Államokat, mert csak helyettes államtitkári szinten képviseltette magát a vasárnapi párizsi köztársasági meneten, amelyen több mint egymillióan - köztük mintegy negyven nemzetközi politikai vezető - álltak ki a terrorizmus ellen és a véleményszabadság mellett.
 
Az első pillanattól kezdve felajánlottuk hírszerzési információinkat, a bűnüldözési (együttműködést) és minden erőfeszítésünket - mondta Kerry. Azt is hangsúlyozta, hogy Franciaország és az Egyesült Államok kapcsolata "nem egy napról vagy egy bizonyos pillanatról szól", hanem "hosszú távú kapcsolat, amely a közös értékeken alapul, különösen a véleményszabadság iránti elkötelezettségen".
 
Washington legmagasabb rangú képviselője a vasárnapi meneten Victoria Nuland európai ügyekért felelős helyettes külügyi államtitkár volt. A megmozdulás résztvevői a Charlie Hebdo szatirikus lap ellen szerdán elkövetett, 12 emberéletet követelő terrortámadás, valamint a négy ember halálával végződő pénteki párizsi túszdráma ügyében vonultak utcára.
 
Az amerikai diplomácia vezetője hétfői sajtótájékoztatóján azt is közölte, hogy párizsi látogatása előtt találkozni fog majd iráni kollégájával, Mohammad Dzsavád Zaríffal, akivel a Teherán atomprogramjáról folyó nagyhatalmi tárgyalások újabb fordulójának alapjait rakják le. "A találkozón a tervek szerint egyrészt áttekintjük a helyzetet, másrészt kijelöljük az irányt tárgyalódelegációink számára, s remélhetőleg fel tudjuk majd gyorsítani a folyamatot, hogy jelentősebb előrelépéseket érjünk el" - mondta a szerdai genfi egyeztetésről.