Az egyik legfontosabb időközijére készül Németország

Vasárnap eldől, hogy az AfD képes lesz-e lenyomni Merkel pártját.

A Mecklenburg-Elő-Pomerániában most vasárnap esedékes megmérettetés sorsfordító lehet, nem csupán a küzdelembe szép reményekkel belevágó AfD, de az országos német politika számára is.

Hányadán állnak a dolgok?

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a befutó kérdése egyértelmű, a szocdemek a maguk 28 százalékával kényelmes többséggel húzzák majd be a tartományi parlamentet.

Az izgalmas kérdés az lesz, hogy ki fut be a második helyre: a CDU, vagy az AfD?

A kancellár asszony pártja az elmúlt hetekben országosan 1,5 százalékos veszteséget volt kénytelen benyelni, a pirula pedig igen csak keserű lehet, hiszen az elégedetlenség helyi szinten is érezteti hatását:

a párt egy gyenge 22 százalékkal második.

Az AfD ezzel szemben a nyári mélypontról egész szépen feltornázta magát, így országosan 3,5 pontos erősödést tudhat magáénak, ezzel pedig 14,5 százalékon áll. Úgy néz ki, ezt a trendet tartományi szinten is sikerrel tudják majd kamatoztatni:

21 százalékukkal jelenleg komoly esélyük van rá, hogy megszorongassák, vagy akár meg is előzzék a kormánypártot.

A tartományban különösen aktív, politikai nagyágyúkkal megtámogatott kampányt folytató AfD számára ez az előrejelzés plusz mozgósító erővel is bírhat.

A többi párt mind jelentősen lemaradva, gyakorlatilag parkolópályáról nézheti végig az öldöklőnek ígérkező küzdelmet.

Egy jelölt, aki minden hullámhosszon ért az emberek nyelvén

Az AfD a jelöltállítást sem bízta a véletlenre, és a rádiós műsorvezetőként a régióban szép karriert befutott, épp ezért kellően közismert Leif-Erik Holmmal áll rajthoz, aki még a párttal kifejezetten ellenséges Spiegel Online riportja szerint is kiválóan szót ért mind a sajtóval, mind a választókkal.

"A legjelentősebb erő akarunk lenni

a tartományi parlamentben"

- nyilatkozta a 46 éves jelölt, akit egy ilyen optimista kijelentésért egy évvel ezelőtt még simán kiröhögtek volna, mára azonban teljesen reális a derűlátása.

A párt joggal bízik abban, hogy az előrejelzéseknél izmosabb eredményt fog elérni a mostani megmérettetésen, hiszen a márciusi tartományi választásokon is sok rejtőzködő, illetve bizonytalan szavazó voksát tudhatták magukénak.

A Spiegel Online-nak nyilatkozva Holm nem is rejtette véka alá, hogy a párt pont erre építi stratégiáját:

"A közhangulat arra utal, hogy sok olyan embert fogunk mozgósítani, akik eddig nem szavaztak."

Ezzel szemben a CDU Lorenz Caffierrel már korántsem lehet ennyire derűlátó.

A kereszténydemokraták számára elsőre biztos választásnak tűnő, szürke karrierpolitikus vakarhatja a fejét, hogy ússza meg, ha a karizmatikus médiaszemélyiség elkalapálja vasárnap, hiszen annak az országos politikára is komoly hatása lehet, pláne az Angela Merkellel szembeni egyre komolyabb elégedetlenség tükrében.

Mindenáron rátolni a szélsőségesekre

A német média épp ezért mindent meg is tesz, hogy Holmot rátolják a szélsőjobboldalra.

Mivel Mecklenburg-Elő-Pomerániában a Német Nemzeti Demokrata Párt (NPD) rendelkezik tartományi képviselettel, az AfD jelöltjéből mindenáron ki akarják húzni, hogy milyen kapcsolatban áll a betiltást többször is csupán hajszállal elkerülő, neonáciként aposztrofált alakulattal (illetve sugallni szeretnék, hogy mindenképp áll valamielyenben - a szerk.).

A kérdés azért különösen kényes, mivel a régiós törvényhozásban hallgatólagos frakcióközi megállapodás működik, miszerint a pártok az NPD minden javaslatát leszavazzák, függetlenül annak tartalmától.

Holm legutóbbi nyilatkozatában viszont jelezte:

amennyiben az AfD-frakció úgy dönt, ha konstruktív javaslatról lesz szó, illetve az NPD egyáltalán képes lesz újra bejutni a tartományi parlamentbe, kész szembemenni ezzel a tabuval, és támogatja az előterjesztésüket.

Jelenleg ez a kijelentés az egyetlen ütőkártya, amit a CDU sikerrel lobogtathat a Holmmal szemben, ám ez egyelőre úgy fest, nem sok mindenre lesz elég.