Az elsődleges cél: Magyarország semlegessége, függetlensége és védelme

A Jobbik szerint a NATO eltávolodott a védelmi szerepétől, és egyre inkább támadó szövetségként lép fel.

Staudt Gábor, a Jobbik országgyűlési képviselője szerdai parlamenti sajtótájékoztatóján kiemelte: Magyarországnak ki kell maradnia az olyan műveletekből, amelyek terrorfenyegetettségnek teszik ki a magyar embereket, illetve nem szolgálják hazánk biztonságát. „Az elsődleges cél: Magyarország semlegessége, függetlensége és védelme” – szögezte le Staudt Gábor. Hozzátette: azzal egyetértenek, hogy a magyar katonáknak szükségük van kiképzésre, és erre bizonyos missziók megfelelő terepet nyújthatnak. Ugyanakkor azt is felvetette az afganisztáni szerepvállalás kapcsán, hogy a 2015-től 2017-ig szóló 500 ezer dolláros felajánlás mennyiben erősíti Magyarország pozícióját, mennyire járul hozzá a magyar honvédek kiképzéséhez, „egyáltalán milyen célja van azon túl, hogy jófiúk szeretnénk lenni a NATO-n belül”. Staudt szerint ugyanez igaz a Baltikum védelmére is. Megjegyezte: Magyarország sokszor olyan szerepet vállal a NATO-ban, amelyre nincs kötelezettségünk, felajánlás alapján mégis teljesítjük őket, pedig komoly költségei vannak. Ezeket a pénzeket azonban optimálisabban is fel lehetne használni a honvédség fejlesztésére. Staudt rámutatott: ez a kérdés megkerülhetetlen, hiszen a jelenlegi körülmények között a honvédség csak néhány órán át tudná „védeni” Magyarországot.

A képviselő arról is beszélt, hogy a Jobbik szkeptikus a NATO védelmi szerepével kapcsolatban. A párt szerint egy Magyarország elleni támadás esetén nem úgy működne az ötös cikkely, ahogy azt a kormány és a Honvédelmi Minisztérium elképzeli.

„A jövő az, hogy Magyarország képes legyen az önálló védelemre”

 – jelentette ki Staudt. Illúziónak nevezte, hogy Magyarország határait más védené meg egy támadás esetén.

Újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta: a NATO-n belül kell megtalálni a jövőnket, szerepvállalásunkat aszerint meghatározva, hogyan tudjuk Magyarország védelmi képességeit a legjobban megalapozni. De arra is kitért, hogy el tud képzelni olyan helyzetet is, amely szerint a NATO-tagságunk inkább kockázati tényezőt, mint védelmi képességet jelent. Ebben az esetben nem lehet kizárni azt a lehetőséget, hogy kilépjünk a NATO-ból.

Staudt Gábor megerősítette: a Jobbik nem támogatja az Iszlám Állam elleni kurdisztáni szerepvállalást, de úgy tudja, hogy „már a Fidesz is visszakozik a témában”. A jobbikos képviselő elismerte, hogy a közel-keleti helyzet megoldása sürgető, de az Iszlám Állam elleni magyar fellépés túlmutat Magyarország lehetőségein. „Az Egyesült Államok jelentős szerepet vállalt abban, hogy destabilizálódott az a régió, a megoldásban is élen kell járnia” - mondta Staudt. Megismételte pártja álláspontját: a Jobbik számára a magyar emberek biztonsága a fő szempont, az Iszlám Állam elleni szerepvállalással, közvetlen terrorfenyegetésnek tennék ki a magyar embereket.