Az ENSZ a török-szíriai határ megnyitására szólította fel Ankarát

William Spindler felszólította Törökországot, hogy nyissa meg a határt "minden, veszély elől menekülő és nemzetközi védelmet kereső civil előtt, ahogyan tette azt a válság kezdete óta".

Spindler felszólította a többi országot is, hogy vegyenek több terhet a vállukra a menekültkérdésben és segítsék a szíriai konfliktus rendezését.

Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) kedden felhívta a figyelmet arra, hogy az észak-szíriai Aleppóban mintegy háromszázezren maradhatnak humanitárius segély nélkül, ha a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők és szövetségeseik bekerítik a várost, és elvágják az utolsó menekülési útvonalat is. Az OCHA azt mondta, helyi vezetők becslései szerint közel 150 ezren kelhetnek útra Aleppóból a közeli Afrin városába és a környező térségbe.

Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter korábban azt mondta, hogy országa jelenleg 2,7 millió szíriai menekültnek nyújt védelmet, és tartani fogja magát a "nyitott határok" politikájához.

Ezzel szemben a dél-törökországi Oncupinar határátkelőhely öt napja zárva tart. Musztafa Özbek, a török kormányközeli IHH segélyszervezet szóvivője azt mondta, a súlyos sebesültek átkelhetnek a határon, őket kórházba viszik és orvosi kezelésben részesítik.

Török kormányzati tisztségviselők álláspontja szerint Törökország a szíriai határokon belül nyújt segítséget a menekülteknek és akkor engedi be őket, "amikor szükség lesz erre".

Korábban Ahmet Davutoglu török miniszterelnök azt mondta, több mint ötezer türkmén és arab menekültet fogadtak be az országba. Szombaton pedig további kétezer türkmén lépte át a szíriai-török határt, hogy elmeneküljön az Aleppó térségében dúló harcok elől.

Davutoglu kedden a szíriai beavatkozás következményeire figyelmeztette Oroszországot, és arra utalt, hogy Moszkva ugyanúgy kudarcot vallhat, ahogy a Szovjetunió az 1979-ben kezdődött afganisztáni háborúval.

A szíriai kormányerők múlt kedden orosz légi támogatással megkezdték előrenyomulásukat az évek óta megosztott Aleppó körül. A kormánycsapatokat iráni és libanoni harcosok erősítik. Az egykor kétmilliós város elleni offenzíva fordulópontja lehet az öt éve zajló polgárháborúnak, amelyben egyes becslések szerint 250 ezer ember vesztette életét és 11 millióan váltak földönfutóvá.