Az FBI tehet végzetesen keresztbe Hillary Clintonnak?

Egy héttel az amerikai elnökválasztás előtt bolygatott meg egy régi ügyet az FBI a Clinton-alapítványokkal kapcsolatban.

A nyomozóiroda látszólag egy közérdekű adatigénylés után tett elérhetővé hétfőn egy 129 oldalas jelentést, melyben még Hillary Clinton férje, Bill Clinton egyik utolsó elnöki intézkedését vizsgálták. Az elnök ugyanis 2001-ben kegyelmet adott Marc Rich bankárnak, akit adócsalás miatt ítéltek el, és csaknem két évtizede bujkált az amerikai igazságszolgáltatás elől.

Az FBI 2002 és 2005 között nyomozott az ügyben, amiért a gyanú szerint Clinton azért adott Richnek kegyelmet, mert az korábban nagy összegekkel támogatta a demokratákhoz köthető, Clinton-közeli szervezeteket.

A jelentésben szerepel, hogy Rich volt felesége, Denise Eisenberg Rich fontos donorszerepet töltött be a Demokrata Párt mellett, köszönhetően az ide köthető alapítványok jelentős anyagi segítésének.

Az ügy végül vádemelés nélkül szűnt meg 2005-ben, a milliárdos pedig Svájcba költözött, ahol 2013-ban elhunyt.

Az FBI mostani lépését a demokraták politikai indíttatásúnak tartják, hiszen a kampányban nem jön jól Hillary Clintonnak egy korrupciós ügy, főleg úgy, hogy már 11 évvel ezelőtt lezárták az aktát.

Érdekesség, hogy az ügyben egykoron ügyészként dolgozó James Comey nem más, mint az FBI mostani igazgatója. Ebből kiindulva könnyen elképzelhető, hogy a nyomozóiroda feje szándékosan a kampányban húzta ki az általa igencsak jól ismert anyagot a 11 éve bezárt fiókból, ezzel hátráltatva Hillary Clinton kampányát.

Az FBI ezen felül múlt héten jelezte, hogy újraindítja a nyomozást a demokrata elnökjelölt email-botránya kapcsán is, miután Clinton bizalmasának, Huma Abedin férjének számítógépén olyan leveleket találtak, melyek között akár államtitkokat tartalmazó, vagy titkosított küldemények is lehettek.

Hillary Clinton azonban megjegyezte: "biztos vagyok abban, hogy önök közül sokan megkérdezik, miről is szól ez az egész új email-ügy, és vajon miért döntött úgy az FBI, hogy beszáll a választásba, anélkül, hogy bizonyítéka lenne bármiféle elítélendő cselekedetre".

Trump ismét az élre tör, nem is akárhogyan

Hillary Clinton jelenleg 42,4 százalékon áll az országos népszerűségi versenyben, 5,4 százalékponttal lemaradva Donald Trump mögött, aki 47,8 százalékkal átvette a vezetést. A múlt héthez képest ez kiemelkedő előretörésnek számít, míg Hillary 3 pontos zuhanása váratlanul érte a politikai szakértőket. Ennek ellenére a választók túlnyomó többsége, 54,2 százaléka úgy gondolja: a demokrata jelölt lesz az Egyesült Államok új elnöke.