Az igénytelenség nem pénzkérdés

Hiszen attól még, hogy valakinek nincs pénze előfizetni a szemétszállításra, a hulladékot még tudná egy helyre is gyűjteni, ha akarná. Aztán apránként betehetné a köztéri kukákba. Vagy szállítási napokon a félig rakott szomszédéba. De nem.

Ugyanis valamiért mindig ugyan az történik: minél szegényebb, vagy valójában alulszocializáltabb helyre megyünk, annál nagyobb az öncélú igénytelenség, kosz, szemét.

Pesterzsébet, Határ út. Nemrég mutattunk egy képet arról, milyen kínos a párhuzam egy lopott bevásárlókocsinyi szemét és egy olimpiai pályázati reklám között.

Most azonban a kíváncsiság kedvéért megnéztem azt is, milyen szemét hever a földön. Mindig érdekelt, hogy aki azt a havi háromezer forintot sajnálja egy kukára, mégis, mi a jó fenére költi el a pénzét a hétköznapokon.

Aztán kiderült: a tettes egyáltalán nem szegény, csak egy igénytelen patkány.

Ugyanis a kupac márkás bonbonos-, középkategóriás tejes és üdítős dobozokból áll, amit nem sajnálok én senkitől – de attól igen, aki háromezer forint megspórolásáért cserébe szeméttel szórja teli az utcákat, jelen esetben egy villamosmegállót.

Bár az illető szellemi képességeiről az is sokat elárul, hogy az illegális szeméthalmazban még egy telekomos levél is volt, névvel, címmel:

Mindenesetre ha a XX. (vagy mivel pont kerülethatáron van a cucc, talán a IX.) kerületi önkormányzatot érdekli egy forró nyom (nem fogja), akkor rendelkezésükre tudom bocsátani a kitakarás nélküli képet.

Bár valószínűleg még hetekig ott lesz, szóval megnézhetik saját maguk is.

A magam részéről ezúton is gratulálok az ilyen embereknek, létezésük határtalan örömmel tölti el szívemet.