Az íjazó ujj hagyománya

Az egyik legismertebb belső-ázsiai mongol mondában Erhij Mergen, a híres mongol íjász megfogadta, hogy lelövi az emberiséget fenyegető hét perzselő Napot. Megfogadta, hogyha nem sikerül minden lövése, akkor levágja híres íjazó ujját. Már hat Napot lelőtt és éppen a hetedikre célzott, amikor éppen arra repült egy fecske, amely eltérítette a nyílvesszőt és egy Nap megmaradt az égen. A híres íjász teljesítette fogadalmát: levágta hüvelykujját. Abból keletkezett a mormota.

Az ember énje

A keleti tenyérjósok szerint a kéz ujjai közül a hüvelykujj a személyiség legfontosabb jelképe, az élethez szükséges akaraterőt, vállalkozó kedvet, logikát jelképezi. Az ujjakkal arányos hosszú hüvelykujj jó szellemi képességet jelöl. Minél hosszabb és arányosabb a hüvelykujj, annál magasabb fokú intelligenciára utal.

Ki az úr a házban?

Az egyik népi megfigyelés azt mondja, hogy aki úgy kulcsolja össze kezeit, hogy a bal kezének a hüvelykujját a jobb fölé teszi, nappal született, akinél viszont a jobb hüvelykujj kerül a bal fölé, éjszaka jött a világra. Házassági tanácsnak is beillő javaslat az, miszerint sohasem szabad olyan lányban megbízni, aki a tenyerébe dugja a hüvelykujját, mert az ilyen nőszemélyt nehéz kiismerni.
 
Ugyancsak társas kapcsolatnál intő jel a következő: ha az összekulcsolt kézen, a jobb kéz hüvelykujja marad fölül, akkor a házasságban az illető fog uralkodni, ha a bal kéz hüvelykujja kerül felülre, akkor a leendő élettárs fogja irányítani a családot.

Közel a halálhoz

A babonások úgy tartják, hogy aki mellett halottas kocsi megy el, a bajok elkerülése érdekében, jobban teszi, ha elrejti a hüvelykujját. Ha valaki megégeti hüvelykujját, akkor gyermeke hamarosan meghal.