Az MSZP-s oligarcháknak is bőven jutott az állami földekből

A kormánypropagandával ellentétben a családi gazdálkodók helyett fideszes és MSZP-s oligarchák kaparintották meg a nemzeti földvagyont.

Demeter Pál emlékeztetett: az elmúlt héten a jobboldali, fideszes média közölte le azt a hírt, mely szerint szocialista kötődésű személyek, Forgács Barna, Bódi László, valamint annak lánya, Bódi Judit hajdú-bihari MSZP-s frakcióvezető is nagy értékben vásárolt földet az állami földárverések keretében. Nyilvánvalóan azért tették ezt az említett sajtóorgánumok, hogy bemutassák, lám nem csak Fidesz-közeliek, miniszteri és államtitkári rokonok jártak jól az állami földárverések kapcsán.

A képviselő úgy véli: a kormány kommunikációja ellenére az állami földek privatizációjának valójában semmi köze a „Földet a gazdáknak” szlogenhez. Szerinte a kedvezményes hitelek ellenére sincs lehetősége földhöz jutni a családi gazdaságoknak, és a kis- és közepes mezőgazdasági vállalkozásoknak. Mint fogalmazott: ezt bizonyítják a most nyilvánosságra kerülő esetek is, hiszen az említett személyek kimondottan a „baloldali zöldbáró” kategóriába tartoznak. Majd kitért rá: Forgács Barna a rendszerváltás előtt MSZMP tag, azt követően pedig MSZP-s országgyűlési képviselő, valamint a Magyar Agrárkamara elnöke volt. Fia, Forgács Barnabás a Gyurcsány-kormány államtitkáraként tevékenykedett. Bódi László is régi szocialista kötődésű nagyvállalkozó, lánya pedig, Bódi Judit, MSZP-s képviselő Hajdúnánáson, illetve a szocialista frakciót vezeti a megyei közgyűlésben.

Demeter Pál szerint „megbukott a vásárlási rendszer is, hiszen konkrétan tetten érhető a strómanok általi földszerzés az említett esetekben”. Majd részletezte: félmilliárd forintért, összesen 750 hektár földet vásárolt Forgács Barna és családja. Ő maga 12,5 millióért, fia, Forgács Barnabás 168 hektárt, lánya, Forgács Beáta 142 millióért, az ő élettársa, Majtényi László 201 millióért. Kihangsúlyozta továbbá: Forgács édesanyja 129 hektár földet vásárolt, ami azért is érdekes, mert ő már 90. életéve körül jár.

A Bódi család és alkalmazotti köre is milliárdokért vásárolt földet – fűzte hozzá a képviselő, majd így folytatta: Bódi Judit 310 millióért, összesen 111 hektár földet vett, ám az általa alapított Agrárgazdálkodási Termék-előállító és Szaktanácsadó Kft. is részt vett az árverésen. Egyik munkavállalójuk, Redela Rita 292 millió forintért vásárolt 192 hektárt, a cég társtulajdonosa, Rákóczi András 235 millió forintért 89 hektárt. Bódi László 530 millióért 170 hektárt, cégének növénytermesztési igazgatója 152 hektárt. Az ágazati főállattenyésztő 86 hektárt, a kerületi főagronómus és felesége együtt közel 220 hektárt, az üzemgazdasági igazgató 97 hektárt, a belső ellenőr 233 hektárt. A cégcsoporton belül működő Puszta-Víz Termelő és Kereskedelmi Kft. ügyvezetője 107 hektárt, a főkönyvelő pedig mintegy 83 hektárt. Hozzátette: ezeknek a vásárlásoknak az összértéke meghaladja a 3,1 milliárd forintot.

A Fidesz szerint ez a gyakorlat jó? – tette föl a kérdést a frakcióvezető, majd rámutatott: tisztán látható, hogy Hajdú-Bihar megyében a szocialista oligarchák kaparintották meg az állami földeket, s így már nem csodálkozhatunk azon sem, hogy az elszámoltatás miért nem valósult meg, miért születtek enyhe ítéletek a Hagyó-perben és a vörösiszap-perekben. Végül így zárta: a háttérben minden bizonnyal összeérnek a szálak.