Az NNI lehet az oka, amiért nem a TEK szállt ki elsőként Győrköshöz

Az bőnyi eljárás a hatályos belügyi utasítással és a józan ésszel is szembement.

A HVG egy 2003-as esettel vont párhuzamot az ügy kapcsán, amikor a tegnapi tragédiához kísértetiesen hasonló módon vesztette életét egy rendőr. Akkor, és most sem a terrorelhárítás vonult ki elsőként a helyszínre.

Ez történt 13 évvel ezelőtt

2003. május 13-án Borsos József rendőrszázados, az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság Nyomozó Főosztály kiemelt főnyomozója egy budapesti elfogás során vesztette életét. A százados és kolléganője egy rablásokkal gyanúsított, 3 éve körözött férfit akart elfogni a móri rablógyilkossággal kapcsolatban, amikor a gyanúsított tüzet nyitott rájuk. Borsos halálos sebet kapott, a rendőrgyilkosnak viszont egy műtéttel megmentették az életét. Az ügyészség akkor jogszerűnek és szakszerűnek minősítette a rendőri intézkedést, annak ellenére, hogy a lelőtt rendőr nem viselt golyóálló mellényt.

Az eset azért volt furcsa, mert amikor egy tudvalevőleg erőszakos, vélhetően felfegyverzett bűnöző elfogása, vagy a nála történő házkutatás a cél, akkor nyomozóknak értesíteni kell bevetési egységeket, hogy biztosítsák az akciót. 2003-ban ez elmaradt, nem riasztották az akkori Terrorelhárító Szolgálatot, épp úgy, ahogy most sem a Terrorelhárítási Központot.

"A nyomozóknak a kocsiból sem kellett volna kiszállniuk, amíg Győrkös nem fekszik összebilincselt kézzel a porban egy térdelő TEK-essel a hátán"

- nyilatkozta a HVG-nek egy rendőrségi forrás, aki elmondta, hogy Győrkösnél előre tervezett házkutatásra mentek ki, nem szorított az idő és nem állt fönn a férfi szökésének, vagy elrejtőzésének kockázata.

A névtelen megszólaló hozzátette:

"Az NNI nyomozóinak nem feladata, hogy egy minden valószínűség szerint fegyveres, agresszív emberhez egyszerűen becsöngessenek. Ezt a hatályos belügyi utasítás és a józan ész is tiltja."

A nyilatkozó kiemelte, hogy az MNA-vezető esetében jól ismert volt a férfi fegyveres múltja, és az sem volt titok, hogy katonai kiképzéseket tart, így az is nyilvánvaló volt, hogy veszélyes figuráról van szó.

Videón a bőnyi rendőrgyilkos elfogása

Szerdán a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) két nyomozója házkutatást akart tartani Győrkös Istvánnál az MNA egyik vezetőjénél. Lövöldözés volt szerda reggel a Győr-Moson-Sopron megyei Bőnyben. Sajtóinformációk szerint Győrkös István, a Magyar Nemzeti Arcvonal vezetőjének házához mentek ki a rendőrök. A bőnyi férfi rálőtt a rendőrökre. Egyikük meghalt, Győrkös maga is megsérült a tűzharcban.

Azt is leszögezte, hogy "egy házkutatási engedélyt minimum egy osztályvezetőnek alá kell írnia", az ilyen beosztású emberek pedig ismerik a hatályos utasításokat.

A tegnapi esetben a Nemzeti Nyomozó Iroda illetékes főosztályvezetőjének kellett volna értesítenie a Terrorelhárítási Központot, akik egy órával a nyomozók kiérkezése előtt biztosították volna a helyszínt, az elfogást és házkutatást.

Kivizsgálnák, miért nem a TEK ment elsőként a bőnyi rendőrgyilkosság helyszínére

A legnagyobb ellenzéki párt képviselője ismételten részvétét fejezte ki az elhunyt rendőr családjának, barátainak és kollégáinak. Egyértelműen hiba történt, ugyanis nem a rendőrségnek kellett volna kimennie a helyszínre, hanem a TEK-nek - hangsúlyozta a Jobbik szóvivője. Hozzátette: hogy ki és miért döntött így, azt feltétlenül meg kell vizsgálni.