Az orosz és szír erők lecsapnak a Szíriába menekülő dzsihadistákra

Lavrov megjegyezte, hogy nem tudja, milyen okból, de az Iszlám Állam kezén lévő, mintegy másfélmilliós észak-iraki Moszult nem vették teljesen körbe a város visszaszerzésére törekvő haderők.

Hozzátette:

"Remélem csak azért, mert nem tudták, nem azért, mert nem akarták."

Kifejtette: emiatt van egy folyosó, és fennáll annak a veszélye, hogy ezen keresztül a dzsihadisták Moszulból Szíriába menekülnek. Amennyiben ez megtörténne, Moszkva politikai és katonai lépéseket fog tenni - szögezte le az orosz külügyminiszter.

A Moszul felszabadítására hétfőn indított hadművelettel kapcsolatban azt is mondta: nem lesz egyszerű, különös tekintettel arra, hogy az offenzívában részt vevők azon versengenek, ki vegye be a várost saját szárazföldi csapataival.

Az orosz külügyminiszter nyilatkozata után nem sokkal később a szíriai hadsereg kijelentette:

az Egyesült Államok vezetette terrorellenes koalíció azt tervezi, hogy engedélyezi a moszuli dzsihadisták menekülését Szíriába.

A közlemény leszögezte:

a szíriai hadsereg minden lehetséges erejével fel fog lépni a határátlépésre tett mindennemű kísérlet ellen.

Máris elakadt a moszuli offenzíva

Kedd délutánra elhallgattak a fegyverek város keleti részén, miután előző nap a kurdok kilenc falut és mintegy 200 négyzetkilométernyi területet foglaltak vissza a dzsihadistáktól.A kurd csapatok becsléseik szerint 8 kilométerrel tolták beljebb a keleti frontvonalat, amely így 30 kilométerre fekszik az 1,5 milliós Moszultól."Csak tartjuk az állásainkat" - mondta Hatar Sejkhan, a kurd csapatok ezredese.