Az ügyészségre kerültek a marosvásárhelyi választási panaszok

A Marosvásárhelyi Választási Iroda helyt adott a magyar panaszoknak.

A Marosvásárhelyi Választási Iroda szerdán tárgyalta Soós Zoltán és az RMDSZ panaszait, és a panaszosok mindkét kérésének helyt adott. Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei szervezetének az elnöke elmondta, az ügyészségre egy olyan választási bizottsági elnök ügye kerül, akit választási csaláson értek tetten. A marosvásárhelyi iroda azt is elfogadta, hogy a városban leadott szavazatok újraszámlálásának a kéréséről a Központi Választási Iroda döntsön.

A marosvásárhelyi választás eredményeinek a megóvására reagálva Dorin Florea polgármester kijelentette: ugyan már ötször győzte le az RMDSZ-t a polgármesteri tisztségéért folytatott versenyben, a szövetség még mindig nem tanult meg veszíteni.

Soós Zoltán, a magyar pártok által támogatott független jelölt 1725 szavazattal kapott kevesebbet Dorin Florea polgármesternél, és megközelítőleg ennyi az érvénytelenített szavazatok száma is Marosvásárhelyen.

Az RMDSZ-nek továbbra is tíz képviselője lesz a 23 tagú marosvásárhelyi önkormányzatban. A Dorin Florea polgármestert támogató Nemzeti Liberális Párt (PNL) hat, a Szociáldemokrata Párt (PSD) négy, és az újonnan alakult Szabad Emberek Pártja (POL) három képviselői mandátumot szerzett a testületben. Az EMNP-nek mintegy 600 szavazat hiányzott a küszöb átlépéséhez.

Brassai Zsombor megyei RMDSZ-elnök az MTI-nek elmondta: nem kezdték még el a koalíciós tárgyalásokat, de ezekben azt tekintik kiindulópontnak, hogy a választók többsége a változásra voksolt.

A Maros megyei önkormányzatba csupán három párt jutott be. A testületben az RMDSZ-nek 15, a PNL-nek és a PSD-nek 10-10 képviselője lesz. Brassai Zsombor úgy vélte, az RMDSZ-nek jó esélye van arra, hogy jelöltjét, Péter Ferenc szovátai polgármestert válassza elnökké a testület. A lehetséges koalíciók közül a magyarellenes PSD-PLN-koalíció létrejöttét tartotta a legkevésbé valószínűnek.

Az RMDSZ kettővel több megyei önkormányzati mandátumot szerzett, mint négy évvel ezelőtt, de Brassai Zsombor ennek ellenére aggasztónak tartotta a választók nagyarányú távolmaradását.