Az újabb határidő: vasárnap

A hét utolsó napján összeül az Európai Unió állam- illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács, és az a végső határidő arra, hogy sikerüljön tető alá hozni a megállapodást Görögországgal.

Tusk világossá tette, ha addig nem sikerült megállapodni, akkor a tárgyalások véget érnek, és a lehető legrosszabb forgatókönyv is elképzelhető.

Készülnek Görögország kilépésére

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke azt közölte: ellenzi Görögország kilépését az eurózónából, de ha a görög kormány nem teszi meg, amit meg kell tennie, akkor nem fogja tudni megakadályozni azt.
 
„Részletesen kidolgozott forgatókönyvünk van a Grexitre” – jelentette ki most először a bizottság elnöke.

Merkel: kizárt dolog az adósság leírása

Angela Merkel német kancellár a csúcstalálkozó után reményét fejezte ki, hogy csütörtökig megfelelő, kellően részletezett görög javaslatok érkeznek egy újabb, több évre szóló pénzügyi mentőprogramra. Ezt megelőzően azonban Alekszisz Ciprasz görög kormányfőtől már szerdán várják annak részletezését, milyen reformokat kíván megvalósítani, és annak fényében fogják megítélni, hogy a görög reformtervek kellően alátámasztanak-e egy újabb uniós mentőprogramot.
 
Egy esetleges ilyen pénzügyi mentőprogram – Görögország vonatkozásában sorrendben immár a harmadik – az előzetes tervek szerint két évre szólhatna. Ahhoz azonban, hogy arról megállapodjanak – hangsúlyozta Angela Merkel –, szükséges a görög féllel szemben korában támasztott, de azóta sem megvalósított szerkezeti reformkövetelmények ismételt előhozása és a teljesítés megkövetelése.
 
Merkel határozottan megerősítette, hogy
a görög adósságállomány részleges leírásáról – ami a tárgyalások menetét ismerő források szerint a görög fél törekvéseinek legfontosabbika volt eddig – nem lehet szó, mert azt tiltják az uniós alapszerződések előírásai.
A legnagyobb euróövezeti hitelezőnek számító Németország kancellárja nem zárta ki rövid távú, áthidaló jellegű pénzügyi eszközök alkalmazását arra az esetre, ha a görög reformjavaslatokat kielégítőnek minősítik, és a görög fél időben meg is teszi a megfelelő lépéseket.

Erős fegyver volt a népszavazás

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök szerint a hét végéig meg kell találni a végső kiutat a görög adósságválságból. Ciprasz hangsúlyozta,
a probléma nem csupán Görögország, hanem egész Európa problémája.
Az athéni kormány vezetője pozitívan értékelte a keddi eszmecserét. Azt állította, hogy a görög fél társadalmilag igazságos és egyben gazdaságilag életképes megoldási javaslatot dolgozott ki. Az erről folytatandó tárgyalások már a következő órákban megkezdődnek, gyorsak lesznek, legkésőbb a hét végére lezárulnak, és azok eredményeként lekerül majd a napirendről a Grexit, Görögország távozása az euróövezetből – vélekedett Ciprasz.
 
A görög miniszterelnök emlékeztetett a vasárnapi népszavazásra, amelyen a többség elutasította a hitelezők által szükségesnek tartott szerkezeti reformintézkedéseket. A referendum kimenetelét úgy minősítette, hogy
„a görög nép verdiktje” erős fegyvert adott az athéni kormány kezébe.