Az USA kémkedett Izrael után

Megfigyelés alatt tartották a zsidó állam katonai bázisait és lehallgatták az ország titkos kommunikációját.

A New York-i konzervatív napilap beszámolója szerint az amerikaiak tudomást szereztek arról, hogy izraeli repülőgépek titokban behatoltak az iráni légtérbe, majd kijöttek onnan, amit sokan - tévesen - a fordói objektum elleni kommandós akció főpróbájának tekintettek. A Pentagon emiatt egy második repülőgép-hordozót vezényelt a térségbe és készenlétbe helyezte csapásmérő gépeit.

Az izraeli készülődés később - de csak 2013 tavaszára - blöffnek bizonyult, az akciót ugyanis Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel szemben több kormánytag és katonai vezető nem támogatta. A cikk szerint az izraeliek azt követően kezdték el egy készülő rajtaütés látszatát kelteni, hogy az amerikaiak közölték velük:

értékelésük szerint Izraelnek nincsenek olyan eszközei, amelyekkel hatékony csapást tudnának mérni a hegy alatt kiépített iráni nukleáris objektumra.

Az amerikai kormány abban bízott, hogy mindaddig sikerül visszatartani az izraeli katonai akciót, amíg elmozdulás nem történik az Iránnal a nukleáris programjának korlátozásáról folytatott titkos tárgyalásokon. A katonai csapásra való készülődést pedig az amerikai külpolitika elbitorlására irányuló kísérletként fogták fel.

A The Wall Street Journal által megszólaltatott források szerint a kölcsönös bizalom helyreállítása nem lesz könnyű a két kormány között, mert Netanjahu továbbra sem mondott le az Irán elleni csapás lehetőségéről.