Az USA ötvenmillióért fegyverezte föl Libanont

Az amerikaiak 50 páncélozott járművet, 40 tüzérségi egységet és 50 gránátvetőt szállítottak le Libanonnak.

A szállítmány részét képezi egy nagyobb, 220 millió dolláros (61 milliárd forintos) segélycsomagnak, amelyet az Egyesült Államok az idén Libanonnak nyújtott. Elizabeth Richard libanoni amerikai nagykövet közölte: az amerikai katonai támogatást kapó országok listáján Libanon az ötödik helyet foglalja el a szállított eszközök értéke alapján.

A szomszédos Szíriában dúló konfliktus nemegyszer átcsapott már Libanonba. A Szíriában jelentős területeket ellenőrzése alá vonó Iszlám Állam (IÁ) és az al-Kaida terrorszervezet fegyveresei 2014-ben rövid időre el is foglalták a határ libanoni oldalán fekvő Arszal városát.

Múlt hónapban az IÁ öngyilkos merénylői támadtak meg egy határ menti libanoni keresztény falut. A támadásnak öt halálos áldozata volt, és felvetette újabb erőszakos cselekmények eshetőségét a jövőben.

Libanonnak nincsen egységes, erős kormánya, nem egy ország nyújt támogatást a hadseregnek, amelyre a libanoniak a destabilizáció elleni biztosítékként, illetve egyfajta egyesítő erőként tekintenek, mert soraiban a közel-keleti ország valamennyi vallási felekezetének tagjait megtalálni.

Bejrút egyik hagyományos pénzügyi támogatója, Szaúd-Arábia februárban felfüggesztette azt a Libanonnal és Franciaországgal kötött megállapodást, amelynek értelmében 3 milliárd dollár (840 milliárd forint) értékben látta volna el francia fegyverekkel a közel-keleti ország hadseregét. Korábbi értesülések szerint Rijád befagyasztotta azt a szerződést is, amely a libanoni rendőrség egymilliárd dolláros (280 milliárd forintos) támogatásáról szólt.