Az USA tette tönkre Koszovót, fogadja is be a menekülteket!

A bécsi városi képviselő-testület szabadságpárti frakcióvezetője nehezményezte, hogy Koszovóból óriási menekülthullám érte el Ausztriát, miközben a néhány éve függetlenedett ország nem minősül sem katasztrófa, sem pedig háború sújtotta övezetnek. A jobboldali politikus arról is beszélt, hogy a több tízezernyi Nyugat-Európába tóduló koszovóinak, nem Ausztriában kellene menedékjogot kérnie, hanem az USA-ához kellene fordulni letelepedési engedélyért, hiszen leginkább Amerika a felelős a jelenlegi helyzetük kialakulásáért, véli Gudenus.

Az osztrák politikus szavait felkapta a szerb média is, ami nem is csoda, hiszen Johann Gudenus arról is beszélt, hogy szerinte az a tény, hogy a koszovói lakosok nagy számban hagyják el az országot annak a bizonyítéka, hogy Koszovó mint önálló állam működésképtelen. Éppen ezért véleménye szerint hiba volt Koszovó Szerbiától való elszakítása, valamint kiemelte, hiba volt, hogy ebbe a döntésbe nem vonták be a lakosságot és nem tartottak népszavazást az elszakadásról.

Arról sajnos nincs információnk, hogy Gudenusnak mi a véleménye Burgenland 1920-as Ausztriához való csatolásáról, amelyet (néhány települést leszámítva) szintén nem előzött meg referendum.

Az osztrák politikus arra is figyelmeztetett, hogy ha az országát továbbra is elárasztják majd a koszovói menekültek, akkor a szociális rendszer nem lesz képes támogatni azokat, akik valóban politikai, vallási, etnikai okokból kényszerülnek elhagyni hazájukat. Gudenus szerint a megoldást a schengeni-övezet megszüntetése és a régi határok újbóli felállítása jelenthetné.