Az utolsó töltényig – egy kiállítás, melyet minden történelemrajongónak látnia kell

Hamarosan egy különleges, a Vértesben folyó harcokat bemutató kiállítás nyílik a tatai várban.

Ha a II. világháborús magyar veszteségekről beszélünk, a legtöbbeknek a Don-kanyar jut az eszébe. A doni katasztrófa az elmúlt évtizedekben mélyen beleivódott a köztudatba. Sajnos azonban ezzel nem értek véget az egykori magyar katonák megpróbáltatásai. Fogalmazhatnánk úgy is, hogy a neheze csak ez után jött.

Sajnos az 1944-ben és 45-ben a Kárpátokban, majd a mai Magyarország területén vívott harcokban több magyar katona halt meg, mint a Donnál.   

A tatai várban egy időszakos kiállítással az I. sz. huszárhadosztály katonáinak kívánnak emléket állítani.

A tárlat a megalakulásától egészen a kapitulációig bemutatja a hadosztály történetét. A magyar huszárok megjárták az orosz frontot, majd Lengyelországot is, a háború utolsó szakaszában pedig a Vértesben küzdöttek a sokszoros túlerőben lévő szovjet csapatokkal több, mint három és fél hónapon keresztül – mondta az alfahir.hu megkeresésre Szebenyi István, a kiállítást szervező Had-és Kultúrtörténeti Egyesület vezetője.

A tárlatnak az is a különlegessége, hogy a szöveganyag 7-8 egykori huszár naplójából származik. Tragikus adat, hogy 4700 huszár vezényeltek a Vértesbe, de közülük csupán néhány százan estek fogságba Ausztriában. Az alakulat a hosszú hónapokig tartó harcban teljesen felmorzsolódott, személyi állományának jelentős része elesett. Legtöbbjük soha nem kapta meg a végtisztességet, és jeltelen tömegsírokban nyugszanak haláluk helyszínén. Azon is dolgozunk, hogy az elesett katonákat megkeressük, sírjaikat ápoljuk – emelte ki Szebenyi István.

A kiállításnak az is az érdekessége, hogy a tárgyakat térben mutatja be, tehát felnagyított archív fotókra kerültek fel felszerelések. A tárlat anyagának jelentős része a Vértesben megtalálható egykori csataterekről került elő. Számos tárgy, magán viseli a háború nyomait.