Azonosították a törökországi öngyilkos merénylőt

A szíriai határhoz közeli városban hétfőn elkövetett merényletnek 32 halálos és több mint száz sebesült áldozata van, és a hatóságok azt gyanítják, hogy a támadás az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet tette volt.

Egy meg nem nevezett tisztségviselő elmondta, hogy a tettes a délkelet-törökországi Adiyaman városból származott.

A szerdai török lapok szerint az illető neve Sejh Abdurrahman Alagez, és két hónappal ezelőtt csatlakozott az IÁ-hoz.

A merénylő a zömmel kurdok lakta Suruc kulturális központjának kertjében robbantotta fel magát, ahol a Szocialista Ifjúsági Szövetség nevű szervezet háromszáz tagja gyűlt össze, hogy előkészítse utazását a Suructól mindössze 10 kilométerre lévő szíriai Kobaniba. A kurdok lakta Kobani sokat szenvedett az IÁ ostromától, a fiatalok az újjáépítésben akarnak segíteni.

A sajtó szerint a hatóságok vizsgálják, hogy a suruci merényletnek van-e köze ahhoz a másik támadáshoz, amelyet a legjelentősebb törökországi kurd párt június 5-i diyarbakiri gyűlésén követtek el, és négy ember halálát okozták vele. A Hürriyet című lap úgy értesült, hogy a két merényletben használt pokolgép működési elve azonos volt, és hogy a két tettes ugyanazon a napon csatlakozott az IÁ-hoz.

Ha valóban az IÁ szervezte meg ezeket a merényleteket, akkor az a dzsihadista szervezet törökországi jelenlétéről tanúskodik. Tisztségviselők azt gyanítják, hogy a merényleteket az IÁ bosszúból követte el azért, mert a hatóságok az utóbbi hónapokban őrizetbe vettek több mint ötszáz embert a szervezettel való együttműködés gyanújával.

Több törökországi internetszolgáltató egy bírósági határozatnak eleget téve blokkolta szerdán a Twitter közösségi oldal elérhetőségét, mert egyes felhasználók olyan fényképeket tettek fel az oldalra, amelyek a suruci merénylet színhelyéről készültek - jelentette az Anadolu állami hírügynökség. Amint az összes képet eltávolítják, a Twitter újra elérhető lesz - tette hozzá egy meg nem nevezett tisztségviselő.

Az Anadolu szerint a kormány megpróbálja eltávolítani a közösségi oldalról azokat a bejegyzéseket is, amelyekben a felhasználók újabb kormányellenes tüntetésekre szólítják fel az embereket. Kedden Törökországban három tüntetésen is - két helyen Isztambulban, valamint a főleg kurdok lakta Nusaybin városban - a kormány politikáját tették közvetve felelőssé a suruci merényletért.