Azt ismerik, amikor lenácizza a zsidó a négert?

Sértőnek nevezte az amerikai külügyminisztérium szóvivője az izraeli kormányfő új médiatanácsadójának szövegét.

John Kirby, az amerikai diplomáciai tárca szóvivője közölte, hogy a minisztérium felvette a kapcsolatot Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel, aki közölte, hogy a jövő héten esedékes washingtoni amerikai-izraeli csúcsot követően "felül fogja vizsgálni" Ran Barac kinevezését.

Az egymással hűvös viszonyban álló Obama és Netanjahu először találkozik majd azt követően, hogy Izrael heves ellenzésének dacára júliusban megállapodás született a "hatok" (az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjai és Németország) valamint Teherán között az iráni nukleáris program korlátozásáról és az Iránt sújtó nemzetközi szankciók enyhítéséről. 

"Úgy gondoljuk, hogy (Baracnak) az amerikai tisztségviselőkkel - köztük az elnökkel és Kerry külügyminiszterrel - kapcsolatos megjegyzései nyugtalanítóak. Nyilvánvalóan elvárjuk minden országtól, főleg a legközelebbi szövetségeseinktől, hogy tisztelettel és az igazságnak megfelelően nyilatkozzanak vezető amerikai kormányzati tisztségviselőkről" - jelentette ki Kirby. 

Bocsánatot kért

Az Izrael hírnevének javításával szerdán megbízott Baracnak a közösségi médiában és egy cikkben megjelent minősítései már a kinevezését megelőzően ismertek voltak. A 42 éves filozófiatanár ezekért Netanjahutól telefonon és közleményben is bocsánatot kért. A kormányfő elhatárolódott a botrányos megjegyzésektől, de értésre adta, hogy a kinevezés érvényben marad. 

Meg van bocsátva

Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője üdvözölte Barac bocsánatkérését, és leszögezte, hogy ezek a minősítések nem fogják meggátolni Obamát és Netanjahut abban, hogy előmozdítsák a két ország kölcsönös érdekeit. Diplomatikus megjegyezést tett ugyanakkor arra, hogy az izraeli miniszterelnök maga válogatja meg, ki szolgálhat a kormányában, és ki képviseli őt és országát.