Örökbefogadott gyerekek után is járhatnak a milliók

Így lehet kimaxolni a 10 milliós babaváró támogatást.

Napok óta hangoztatja a kormány, hogy a családvédelmi akcióterv már a parlament előtt fekszik, így hamarosan megszavazhatják a családoknak járó kedvezményeket, kölcsönöket.

Noha ez nagyon jól hangzik, valójában a benyújtott dokumentumból szinte semmi nem derül ki, főleg nem a hiányolt részletek, ugyanis az jóformán csak azt tartalmazza, hogy szabad kezet ad a kormánynak a kidolgozásban, így a továbbiakat kormányrendeletekben határozzák majd meg.

Ha azt hinnék, hogy túlzok, akkor tessék, ez az, amit a képviselők olvashatnak a legújabb népességnövekedést ösztönző programról:

Pedig kérdésük lett volna bőven, ám a kormány nem tud, vagy egyszerűen csak nem szeret válaszokat adni. A héten Gyöngyösi Márton érdeklődésére például Rétvári Bence süllyedt személyeskedésbe és elmúlt nyolcévezésbe, ahelyett, hogy válaszolt volna hat egyszerű kérdésre a családvédelmi akcióterv kapcsán.

A sajtó is kénytelen árgus szemmel figyelni Novák Katalin minden megszólalását, hogy hátha elejt egy-két olyan információt, ami által tisztulhat a kép arról, hogy kik tartoznak a kedvezményezettek körébe és mik is a pontos paraméterek. Noha már egyes elemeknél ez is változott.

Az államtitkár szombat délelőtti sajtótájékoztatóján az eleinte csak a nőknek járó 10 millió forintos kamatmentes szabad felhasználású hitelt, ami akár teljes egészében is támogatássá válhat, már babaváró programként mutatta be, aminek részleteiről kívánt újabb adatokkal szolgálni.

Meddig tart a program?

A program 2019. július elsejétől 2022. december 31-ig lesz elérhető.

Ki veheti fel?

Olyan házaspárok, ahol a feleség 18 és 40 év közötti és a házaspár legalább egyik tagjának van hároméves biztosítási jogviszonya, amibe a felsőoktatási tanulmányok is beleszámítanak, a pénzintézeteknél veheti fel a kamatmentes kölcsönt. Az első házasság megléte annyiban módosult, hogy amennyiben a pár egyik tagjának sincsen még gyermeke, nem kell, hogy az első házasságuk legyen, ha viszont valamelyiküknek vagy akár mindkettőjüknek van már gyermeke, akkor legalább az egyiküknek az első házasságát kell kötnie ahhoz, hogy igényelhesse a hitelt.

Hogyan lehet támogatássá váltani a teljes összeget?

Az igényléskor már úton kell lennie egy gyermeknek, ha a terhesség 12. hetében történik meg az igénylés, akkor a visszafizetés azonnal felfüggesztésre kerül három évre. Ha ez idő alatt érkezik a második gyermek, akkor további három évre felfüggesztésre kerül, majd ha ez idő alatt megérkezik a harmadik baba, akkor nem kell semmit visszafizetnünk a banknak. Azaz 6 év alatt kell három gyermeket szülni, ahhoz, hogy a kölcsönből támogatás legyen.

Csak a saját vagy az örökbefogadott gyermek is feljogosít a hitel igénybevételére?

A ma elmondottak alapján a 2019. július elseje után született vérszerinti és örökbefogadott gyermekek, akiket közös háztartásban nevelnek, továbbá a 12. hetét betöltött magzat.

Mekkora jövedelem szükséges ahhoz, hogy igénybe lehessen venni a támogatást?

Novák Katalin azt mondta, hogy minimum jövedelem szükséges, nettó 100 ezer forintos jövedelem mellett már jó eséllyel igénybe tudják venni a támogatást.

Mennyi lesz a törlesztő, ha mégsem sikerül az előbbi pont?

Maximum 50 ezer forint.

Mennyi idő áll rendelkezésre az első baba érkezéséig?

5 év.

Mi történik, ha nem születik meg 5 éven belül az első gyermek?

Kamatostul kell visszafizetni a felvett hitelt, a kamatot visszamenőleg is meg kell fizetniük.

Mi történik, ha a pár elválik a hiteligénylés után?

Ugyanaz, mint akkor, ha 5 éven belül nem születik meg az első gyermek. Kamatostul, visszamenőleg is vissza kell fizetni a teljes hitel összegét.