Az EMMI parlamenti államtitkára sem tudott tájékoztatást adni a 10 millió forintos hitelről

Sok a kérdés, kevés a válasz.

Orbán Viktor évnyitó beszédében bedobta a családvédelmi akciótervet a köztudatba, amit aztán másnap Novák Katalin ifjúságügyekért felelős államtitkár pontosítgatott. Aztán egy hét múlva megint, majd Gulyás Gergely ismét, ennek ellenére még mindig rengeteg homályos folt van a körülötte, főként az „asszonyhitel” néven szárnyra kelt 10 millió forintos kölcsön részleteit övezi milliónyi kérdőjel, aminek egy része három gyermek után támogatássá válik. Jah és már nem is hívhatjuk asszonyhitelnek, hiszen közben rájöttek, hogy nem csak magának szüli az a nő a gyereket, úgyhogy a család együtt veheti fel. Már most zavaros? Nem csodáljuk, nem csak Önöknek az.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese is szeretett volna néhány információt megtudni a miniszterelnöktől, ezért az alábbi írásbeli kérdéssekel fordult hozzá:

  • A szóban forgó hitel szabad felhasználású jelzáloghitel, személyi kölcsön vagy egyéb típusú hitel lesz? Miképpen garantálható, hogy azok a jogosultak is élni tudnak majd a lehetőséggel, akik már jelenleg is rendelkeznek jelzáloghitellel?
  • A hitel csak a vér szerinti-, vagy az örökbefogadó szülőknek is jár? (Valószínűleg csak a vérszerintinek, hiszen éppen a gyermekszületések számát próbálják növelni vele – szerk.)
  • Milyen biztosítékok meglétére lesz szükség? Az állam vállal-e bármiféle kezességet, vagy egyéb garanciát?
  • Miképpen történik majd a hitelbírálat? Milyen szerepet tölt be ebben a fázisban az állam? (Eredetileg azt mondták, az állam állja a hitelbírálat díját, a február 21-i kormányszóvivői tájékoztatón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szavaiból már az derült ki, hogy nem lesz hitelbírálat. A politikus úgy fogalmazott: csak az úgynevezett BAR-listások, vagyis valamely korábbi hitelüket rendben nem törlesztők nem részesülhetnek ebben a támogatásban, egyébként nincs jövedelmi elvárás – szerk.)
  • A három éves munkaviszonyt csak a hitelre jogosult nőnek, vagy a férjének is igazolnia kell-e? Milyen jogviszonyok számítanak bele a három éves időtartamba? Külföldi munkáltató is igazolhat-e jogviszonyt? (A közmunka valószínűleg beleszámít majd, a gyedről még nem esett szó, de furcsa lenne, ha épp itt nem számítana bele, a bejelentés után egy héttel az is kiderült, hogy a felsőoktatási jogviszony is beleszámít – szerk.)
  • Milyen határidőn belül kell megszületnie a három gyermeknek ahhoz, hogy megszűnjék a hitel? A harmadik gyermek megszületéséig befizetett törlesztő részletek milyen mértékben (tőke-, kamat) és miképpen kerülnek visszatérítésre? Mikor várható, az egyes részletszabályokat rögzítő jogszabályok megjelenése?

A feltett kérdésekre végül Rétvári Bence államtitkárnak nem sikerült válaszolnia, ehelyett elmúlt nyolcévezett egyet, majd elmondta, hogy az MSZP idején milyen rossz volt a családoknak. Aztán egy másik bekezdést annak szentelt, hogy személyeskedjen egy kicsit Gyöngyösi Mártonnal, aki a válaszban konkrétan ismét egyszerre volt a balosokkal összefogó elvtelen migránssimogató és zsidózó náci. Úgy tűnik, a kormánypártnak még mindig nem sikerült eldöntenie, hogy akkor most miért is kell éppen utálni a Jobbikot, viszonyt a válaszból arra is következtethetünk, hogy a családvédelmi akcióterv részleteivel sem sikerült révbe érniük. Pedig hamarosan bevezetésre kerülnek a támogatások, amik a nem megfelelő törvényi háttérrel újra csak káoszt idéznek majd elő.