Bajban a Lombard - egy újabb milliárdos csalás lepleződött le

 Az eddigi információk szerint a Lombard Kézizálog Zrt.  kára meghaladja a 4 milliárd forintot.

Csiszér-Kovács Viktória rendőr alezredes elmondta, hogy előző nap a Lombard Kézizálog Zrt. tulajdonosa jogi képviselőjével megjelent a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda épületében, ahol önfeljelentést tett.

A feljelentés nyomán a hatóság csalás gyanúja miatt indított vele szemben nyomozást. Kedd este a nyomozók több helyszínen tartottak házkutatást és iratokat foglaltak le. A jelenlegi adatok alapján a bűncselekménnyel okozott kár meghaladja a 4 milliárd forintot - tette hozzá.

Az MTI - valamilyen oknál fogva - nevekkel nem szolgált, de nem olyan nehéz kideríteni, hogy a Kézizálog Zrt. alapítója és egyedüli részvényese a Lombard Kereskedelmi és Szolgáltató KFT., aminek az ügyvezetője a Bíró Péter.

Ahogy a honlapjukon fogalmaznak: A Kézizálog Zrt. 1998-ban alakult a zálogtevékenység végzésére, mint pénzügyi vállalkozás. 2011. végére a társaság által kihelyezett kölcsönök állománya meghaladta a 20 Md Forintot, amely az induló év állományának 67-szerese. A társaság 4 fővárosi és 1 vidéki fiókot működtetve a hazai zálogpiac második legnagyobb szereplője. Arányait tekintve az ügyfelek között kiemelkedően jelentős a vállalkozói szektor szerepe a lakossági ügyfelek mellett.

A Kézizálog Zrt. tőkeereje és gazdasági mutatói alapján a stabil üzleti és pénzügyi hátterű társaság. A tartósan nyereséges, a bejegyzés alatt lévő tőkeemeléssel együtt 300 M Ft jegyzett tőkével rendelkező társaság saját tőkéje 2010. végén 1,9 Md Ft volt, a 2011. év végi várható saját tőke állomány 2,705 Md Ft.

A Lombard Cégcsoport tagjai:

Lombard Kft. (alapítva: 1990.) ékszer-kereskedelem,

Új Lombard Kft. (alapítva: 1997.) sportszolgáltatások, NB I-es labdarúgó csapat,

Kézizálog Zrt. (alapítva: 1998.) zálogkölcsönzés.

Ami az ügynek külön ad még egy kis pikantériát, hogy ezzel egy újabb NB1-es focicsapat került veszélybe, hiszen Quaestor csődje után a Győr került bajba, a Lombard összeomlása viszont a pápai klubot teheti tönkre.