Balog Zoltán mosta kezeit: kétszer is elárulta a bicskei áldozatokat

Balog Zoltán mosta kezeit: kétszer is elárulta a bicskei áldozatokat

A bicskei gyermekotthonban történt szexuális visszaélések 2014-ben láttak napvilágot. Az abúzust elkövető igazgató még 2016-ban, a vizsgálatok ideje alatt is az intézményben lakott, de Balog szerint a tanúk így is védve voltak – egy pedofil közvetlen közelében.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, Balog Zoltán részben követte Novák Katalin és Varga Judit példáját: a két politikus lemondott tisztségéről és távozott a közéletből. Balog Zoltán múlt pénteken – nem sokkal a gyermekvédelmi tüntetés kezdete előtt – mondott le a Magyar Református Egyház zsinati elnökségéről, de püspöki tisztsége továbbra is megmarad. Nyilatkozatában sűrűn elnézést kért egyházától, azonban nagyon úgy tűnt, csak azt bánja, hogy a kegyelmi ügyben játszott szerpe nyilvánosságra kerül.

Balog Zoltán kétszer is elárulta a bicskei áldozatokat

A bicskei gyermekotthonban történt sorozatos szexuális visszaélések ügyét Moskovics Judit oknyomozó derítette fel. Az igazgató 8 évet kapott, K. Endre igazgatóhelyettes bűnsegédként 3 év 4 hónapos börtönbüntetést. Novák – Balog véleményét kikérve – az igazgatóhelyettest kegyelemben részesítette, és büntetésének hátralévő 9 hónapját elengedte. Ez volt a második árulása, az elsőre évekkel korábban került sor.

Nyílt titok volt, hogy János bácsi, az igazgató szereti a fiatal fiúkat

– ezt mondta az RTL Házon kívül stábjának egy fiatal lány. Moskovics 2014 óta foglalkozott a sorozatos szexuális visszaélésekkel, végül 2016-ban jelent meg az áttörést hozó riport. Az ügy úgy kezdődött, hogy az egyik fiatal öngyilkos lett, a vonat elé ugrott az állomáson. Pár nap múlva a barátja, aki szintén áldozat, besétált a rendőrségre és feljelentést tett az igazgató ellen szexuális zaklatás miatt. A riport és egy újabb feljelentés kellett ahhoz, hogy nyomozás induljon, amit vádemelés követett, 2018-ban pedig az igazgatót bűnösnek találták és elítélték.

Balog Zoltán egy pedofilt tüntetett ki

A bicskei otthon volt igazgatója 2016-ban kitüntetést kapott Balog Zoltán javaslatára, a magyar bronz érdemkereszt polgári tagozatát. Nem sokkal azelőtt, hogy az RTL nyilvánosságra hozta, mi történt a intézményben. A csatorna 2016-ban azt tudakolta Balogtól, az akkori emberierőforrás-minisztertől, hogyan biztosítható az akkor elkezdődött vizsgálat függetlensége, ha közben az igazgató ott lakik, és mit tesznek azért, hogy a tanúkat ne befolyásolják. Hiába voltak súlyosak a vádak, Balog Zoltán szerint a tanúk védelme biztosított volt. Elismerte, hogy jobb lenne, ha az exigazgató máshol lakna, de nem tudják onnan eltávolítani, mert az ingatlan nem az ő tulajdonukban van. Vagyis

Balog gyakorlatilag egy vállrándítással elintézte, hogy gyerekek egy pedofil bűncselekményekkel vádolt ember közvetlen közelében élnek.

Ez volt a bukott püspök első árulása.

(Címlapkép: Soós Lajos/MTI)