Balog Zoltán lemondott – de nem a püspökségről, csak a zsinati elnöki posztjáról

Balog Zoltán lemondott – de nem a püspökségről, csak a zsinati elnöki posztjáról

A sarokba szorult Balog Zoltán végül mégis lépéskényszerbe került, igaz, okosba' oldotta meg. Elég "szőrös" dolgokat is mondott beszédében.

Miután kiderült, hogy Balog Zoltán is támogatta a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatóját, V. Jánost bűntársként segítő K. Endre kegyelmét, a volt emberminiszter péntek késő délután lemondott a Magyar Református Egyház zsinati elnöki tisztségéről, némi huzavonát követően. Ezt a reformatus.hu-n jelentették be.

A fideszes kötődésű Balog Zoltán egyházi és "világi" nyelven is egyértelművé tette:

lemondtam a Zsinat lelkészi elnökségéről. Törvényeink értelmében lemondásom a következő Zsinat döntésével válik hatályossá. Addig, mostantól az elnöki teendőket a következő Zsinatig Pásztor Dániel, a Tiszáninneni Egyházkerület püspöke, a Zsinat lelkészi alelnöke ügyvezetőként látja el.

A református püspöki tisztsége ugyanakkor megmarad a továbbiakban is a most "bűnbánóként" tetszelgő Balog Zoltánnak.

Az Orbán-kormány exminiszterének szájából elhangzottak egészen szőrös kijelentések is, például a következők:

„Azért nem kérek bocsánatot, hogy kegyelmet kértem egy általam ártatlannak hitt embernek. Annyiszor kértem lelkipásztorként kegyelmet világi hatóságoktól, emberektől, embereknek. S kértem kegyelmet elsősorban magamnak, tőled, kegyelmes Isten. Köszönöm, hogy átéltem és átélhetem a megbocsátás kegyelmét. Add ezt azoknak is, akik most kegyetlenkednek!”

„Súlyos politikai hibát vétettem, de kegyelmi ügyben. Kegyelmet kértem. Kegyelmet akartam valakinek. És ha ezért most el kell mennem, nehogy azt higgyétek, hogy az megoldás lesz. Dehogy lesz. Harc lesz. Ezután is harc lesz.”

„A boszorkányüldözés, a hisztéria akkor sem fog leállni, ha én nem leszek. De, hogy én ne legyek, arról Ti döntötök. Arról nem az ellenzék dönt, arról nem a média dönt, arról nem a kormány dönt, arról nem a Facebookon döntenek.”

„Adj erőt nekem, személyesen szembenézni tévedéseimmel, hibáimmal, bűneimmel! Szembenézni azzal, hogy milyen gyakran bíztam inkább a politika erejében, mint a te hatalmadban.”

Az előzményekkel kapcsolatban fontos, hogy maga Orbán Viktor is felelősnek tartotta Balogot az ügyben.

Jellemző az is, hogy Balog nem sokkal a közel 50 ezer fős, özönlő tömeget megképező gyermekvédelmi tüntetés kezdete előtt döntött zsinati széke sorsáról.

(Címlapkép: Balog Zoltán. Béli Balázs/Alfahír)