Balog Zoltán: a politikának szüksége van ellenségképre, mert ez a szomorú világ alakult ki

Balog Zoltán: a politikának szüksége van ellenségképre, mert ez a szomorú világ alakult ki

Belső elhívással magyarázta Balog Zoltán egykori miniszter a Népszavának adott interjúban, miért fordított hátat a politikának 2018-ban. Emellett megérett benne az elhatározás, hogy ismét az egyházat szeretné szolgálni. 

Nem látom, hogy ma gyengébb lenne az emberi jogok védelme, mint tíz vagy akár húsz évvel ezelőtt volt

– mondta a jelenleg református püspökként működő Balog a Fidesz emberi jogokhoz fűződő viszonyáról. A volt emberi erőforrás-miniszter ezt arra alapozza, hogy a rendőri brutalitással terhelt 2006 őszi eseményeket az újkori magyar demokrácia mélypontjának tartja. 

A Fidesz ellenségkép-politikájáról Balog úgy nyilatkozott:

általában a politikának szüksége van ellenségképre, mert ez a szomorú világ alakult ki.

Negatív indulatokból könnyebb szavazatokat csiholni, mint pozitív üzenetekből. Én továbbra is a 2002-es polgári szlogenhez tartom magam: hiszek a szeretet és az összefogás erejében

– fogalmazott az egykori tárcavezető, aki a kormány nemrég elfogadott, a pedofilellenességet a homofóbiával összemosó törvénye kapcsán pedig azt mondta:

A homoszexuális hajlamot nem minősítjük, a homoszexuális kapcsolatot viszont nem tudjuk elfogadni. Az Úristennek és tanítványainak gyűlölniük kell a bűnt, de szeretniük kell a bűnöst.

Balog Zoltán hozzátette: a törvényt illetően teljesen egyetért azzal, hogy a 18 éven aluliak körében az korlátok közé szorítja a homoszexualitás népszerűsítését.

A Dunamelléki Református Egyházkerület püspökévé szentelték Balog Zoltánt

Püspökké szentelték Balog Zoltánt, a Dunamelléki Református Egyházkerület tavaly novemberben megválasztott püspökét hétfőn, a Pest megyei Nagykőrösön - számolt be róla az MTI. Balog Zoltán az istentiszteleten a közösséghez szólva kiemelte: nem a püspöknek van egyházkerülete, hanem a Dunamelléki Református Egyházkerületnek van püspöke. "Nem ti vagytok az enyémek, hanem én vagyok a tiétek" - fogalmazott.

A lelkipásztor arról is szólt, hogy Orbán Viktorral jó viszonyban van, s többek mellett a kormányfővel is mély beszélgetéseket szokott folytatni hitbéli kérdésekről. Ugyanakkor hangsúlyozta, a politikusokkal, vagy bárkivel való lelki kapcsolat nem tartozik a közvéleményre.

A püspök kiemelte,

a református egyházban a legfontosabb elvárások egyike az, hogy ne politizáljanak.

"Nagyon érdekes, hogy kívülről elvárják az egyháztól – azok, akik amúgy nem tagjai az egyháznak –, hogy alkosson véleményt közéleti, politikai kérdésekről, az egyháztagok nagy része viszont éppen azt szeretné, ha az egyház nem ezzel foglalkozna, hanem azzal, ami a lényeg. Mély bölcsesség van ebben az elvárásban" – mondta Balog, aki azt is vallja, ha állandóan kormányzati intézkedésekre vagy ellenzéki nyilatkozatokra reagálunk, akkor elveszítjük a lényeget.