Baloldali pártok nélkül egyeztettek az alaptörvény-módosításról

Még nem született meg a kompromisszum.

Mint ismert, az érvénytelen kvótareferendum után Orbán Viktor múlt hét kedden bejelentette, a kormány módosítani szándékozik, immár hetedik alkalommal Magyarország alaptörvényét.

A parlamenti matematika alapján ugyanakkor megjósolható volt, hogy sem a baloldal, sem pedig az LMP nem lesz konstruktív partnere ebben a kormányzatnak - csak a Jobbik vállalja ezt a felelősséget, derült ki az egyeztetés utáni frakcióvezetői sajtótájékoztatón.

A kormánypárti Kósa Lajos elmondta, hogy az alaptörvény-módosítás megfelelő védelemmel szolgálhat hazánk számára a betelepítési kvóták ellen. Hozzátette:  az európai jog nem ismeri a "kötelező betelepítés" fogalmát.

A fideszes politikus elmondta, hogy előterjesztőként ők nem fogalmazhatnak meg módosítókat, ugyanakkor a tárgyaláson mind a Jobbik, mind pedig a KDNP részéről elhangzottak javaslatok.

Ugyanakkor leszögezte:

"a kompromisszum nem született meg".

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy megkönnyítené az alaptörvény-módosításáról folyó tárgyalásokat, ha létrejönne az Orbán Viktor-Vona Gábor közti személyes egyeztetés.

Volner János örömét fejezete ki, hogy bár fél éves késéssel, de jobbikos javaslatra az Orbán-kormány belekezd az alaptörvény-módosításába.

Német példa

Hangsúlyozta: pártja kikérte nemzetközi jogászok véleményét arról, hogy vajon a magyar alaptörvényi védelem felülbírálhatja-e azokat a másodlagos uniós jogforrásokat, amelyek hazánkat esetleg kötelező betelepítési kvótával sújtanák. Ebben a jogértelmezésben lehet iránytű a német alkotmánybíróság döntése, amely kimondta azt, hogy az alkotmány magasabb rendű, mint egy másodlagos uniós jogforrás, ezért alkalmas lehet az alaptörvényi védelem, akár az EU-val szemben is megvédeni az országot – magyarázta az ellenzéki párt frakcióvezetője.

Elmondta azt is, hogy érdemi és sarkalatossági észrevételt is tett a Jobbik az egyeztetésen.

  • Pontosítanák az „idegen állampolgár betelepítése” fogalmát. Javaslatuk a „harmadik világ országainak állampolgárait” nevesítve emelné a szövegbe.
  • Fontosnak tartják, hogy az a törvény, amely ezeknek az embereknek a betelepítéséről rendelkezik, sarkalatos legyen, kétharmadhoz legyen kötve. Így egy kormányváltás után sem lehetne azt felülírni.

- Ezt a garanciát várjuk el az előterjesztőtől, abban a reményben, hogy lesz annyira konstruktív Orbán Viktor, hogy a jobbikos módosítók bekerüljenek a végső szövegbe – mondta el Volner János.

Végül abbeli szomorúságának is hangot adott, hogy a baloldali pártok nem vettek részt a hazánk sorsát befolyásoló egyeztetésen.

„Mi vagyunk azok, akik biztosítani tudjuk a kétharmadot”

- húzta alá a frakcióvezető.