Itt vannak a számok: ennyien folytatják hiteleik törlesztését

Itt vannak a számok: ennyien folytatják hiteleik törlesztését

Százezrek folytatják a hiteleik törlesztését a moratórium ellenére – legalább is ez derül ki a bankok információiból, amelyet a Bank360.hu-val osztottak meg.

Mint arról lapunk többször is beszámolt, van lehetőség arra, hogy az adósok törlesztési moratórium ellenére folytassák a hiteleik visszafizetését. A gazdaság jelenlegi helyzete miatt is nagy kérdés ez, hiszen a ki nem fizetett törlesztőrészletet fogyasztásra vagy befektetésre lehet fordítani, azonban a banki hitelezés jövőjének szempontjából is nagy kérdés, hogy mekkora kamatbevételtől esik el a törlesztési szüneteltetés miatt hazai bankszektor – írja a Bank360.

A szakportál korábban arról írt, hogy a hitelesek közel fele folytathatja hiteleik törlesztését. A jegybank pedig három szcenáriót vázolt fel, amikor a hitelesek 50, 80 és 100 százaléka él a moratóriummal. A moratórium lehetősége 3 hete érhető el az ügyfeleknek, a pénzügyi lap pedig beszámol róla, hogyan alakultak az igénylések. A bankok az alábbiakat közölték velük:

OTP Bank: A fizetési moratórium az OTP Banknál közel 1 millió ügyfelet érint. A bejelentés óta rendkívül sokan jelezték, hogy tovább szeretnék törleszteni a részleteiket, tehát egyelőre nem élnek a moratórium lehetőségével. Ha átlagot vonunk a különböző termékek kapcsán beadott nyilatkozatok számából, akkor nagyjából 30 százalék azoknak az aránya, akik egyelőre nem veszik igénybe a fizetési haladékot.

Takarékbank: Majdnem 40 ezer ügyfél jelezte, hogy nem él a törlesztési moratóriummal, és továbbra is folyamatosan érkeznek a nyilatkozatok. A beérkező nyilatkozatok mintegy 90 százalékát lakossági ügyfelek küldik. Ezen belül a személyi kölcsönök, a lakáscélú jelzáloghitelek és a szabad felhasználású jelzáloghitelek dominálnak.

Erste Bank: Az Erste telefonos ügyfélszolgálatán az utóbbi időszakban megemelkedett az ügyfélhívások száma. A bank mindent megtesz ügyfelei zavartalan kiszolgálása érdekében. A pénzintézet egyelőre nem közölt számokat. Mint írták, várhatóan egy-másfél hét múlva már reprezentatív adatok állnak rendelkezésre a nyilatkozók számáról, arányáról.

K&H Bank: Április 7-ig több mint 77 ezer ügyfél jelezte, hogy a moratórium ellenére a továbbiakban is az eredeti hitelszerződésének megfelelően kívánja törleszteni fennálló hiteltartozását. A lakossági ügyfelek több mint fele jelzáloghitelének további fizetését kérte.

UniCredit Bank: A lakossági ügyfelek több mint 20 százaléka nyilatkozott már úgy, hogy a szerződés szerinti feltételekkel kívánja tovább törleszteni a hitelét. Vállalati és vállalkozói ügyfelek esetében a jogosultak több mint negyede nem él a moratóriummal.

CIB Bank: A lakossági ügyfelek közel 30 százalék jelezte, hogy továbbra is törleszteni kívánja hitelét. Vállalati hitelezett ügyfeleknél ez az arány 20 százalék. A lakossági hiteleknél jelzáloghitelek esetén az ügyfelek több mint 30 százaléka jelezte, hogy nem él a moratóriummal, a fogyasztási hitelek esetében valamivel kisebb ez az arány, de nem sokkal marad el a 30 százaléktól.

MKB Bank: A bejelentések konkrét száma üzleti titok részét képezi, de „az elmúlt hetekben lakossági ügyfeleink szép számmal éltek is ezzel a lehetőséggel. Vállalati oldalról azt tapasztaljuk, hogy a minél nagyobb a vállalat, annál kevésbé élnek a moratórium lehetőségével” – jelezte a pénzintézet.

Raiffeisen Bank: A lakossági ügyfelek esetében több tízezren léptek ki a fizetési moratórium hatálya alól.

Sberbank: A hitelmoratóriumból való kilépésre az előzetes várakozásnál jóval nagyobb az érdeklődés.

Magnet Bank: Nagyjából 20 százalék azok köre, akik a törlesztés folytatása mellett döntenek majd. Folyamatosan jönnek be a kérelmek, a feldolgozás folyamatban van. A legtöbben jelzáloghitelük törlesztését folytatják.

Tekintve, hogy csak a napokban tették lehetővé a nyilatkozattételt a legtöbb banknál, igen jelentősnek mondható, hogy a hitelesek nagyjából 20-30 százaléka már élt is a folytatás lehetőségével, ami eddig egybevág a jegybank jóslatával. A Bank360.hu törlesztési moratóriumot számító kalkulátoráról lapunk is írt, ennek segítségével kiszámolható, hogy a moratórium hatására mennyivel hosszabbodik a futamidő, mennyi kamat gyűlik fel a szüneteltetés alatt és várhatóan mennyivel kell többet visszafizetni a szerződés lejártával.

Nem lehet újabb kamatot felszámítani a törlesztési moratórium idejére jutó kamatra

Megjelentek a fizetési moratórium idejére eső kamat törlesztésének szabályai a Magyar Közlöny keddi számában. A rendelkezés szó szerint így szól: (1) A tőketartozást sem a fizetési moratórium ideje alatt, sem a fizetési moratórium lejártát követően nem lehet a fizetési moratórium ideje alatt nem teljesített kamat összegével megnövelni.

Hogy az egyes pénzintézeteknél milyen formában kérhető a törlesztési moratórium ellenére a hitel visszafizetésének folytatása, arról lapunk ugyancsak beszámolt.