A NER az egyik legígéretesebb kavicsbányára is ráteszi a kezét

A NER az egyik legígéretesebb kavicsbányára is ráteszi a kezét

Egy friss kormányrendelet értelmében a nemzetgazdasági szempontból kiemelt ügyek közé került az egyik legígéretesebb kavicsbánya - írja a Népszava.

Ennek értelmében több mint 250 kiskunlacházi és délágyházi ingatlant emeltek ki az országos, valamint a helyi építési és egyéb hatósági szabályozás hatálya alól. Az egyedi rendelkezéssel több mint 438 hektáros terület teljes egészét „építési hellyé” nyilvánították.

A „beruházással érintett ingatlanok (…) területein ásványi nyersanyag kitermelésére és feldolgozására, humusz és meddő depónia elhelyezésére, bányászati hulladék kezelésére, valamint járulékos tevékenységet kiszolgáló területek és építmények létesíthetőek” - teszi hozzá a lap.

A projekt környezetvédelmi hatósági engedélyeztetési procedúrája is lényegesen egyszerűbbé és gyorsabbá válik, aminek azért van nagy jelentősége, mivel korábban a bányászati jogot szerző cég, a német tulajdonú Duna-Dráva Cement (DDC) leányvállalata a területen nem tudta megszerezni a törvényben meghatározott öt év alatt a szükséges engedélyeket, köszönhetően a környezetvédő szervezetek rendszeres fellépésének.

Mint kiemelik a cikkben, a bányászati jogot annak lejárta előtt a DDC megpróbálta átjátszani a Hódút Freeway Kft.-nek, amely a Szijj László érdekeltségbe tartozó Duna Aszfalt tulajdonában van, de a manőver megakadt a bányafelügyeleten. A kiskunlacházi bányaterület kitermelési jogát korábban a Bayer Construct cégcsoporthoz tartozó Kvarchomok Kft. nyerte el, akinek tualjdonosaként azt a Balázs Attilát nevezik meg, aki tavaly a Tiborcz érdekeltségi körébe is tartozó Appeninn Holding Nyrt-ben rendelkezett tulajdonrésszel és aki Mészáros Lőrinc 18 százalékos részvénypakettjét vette meg.