„Itt legfeljebb annak jött össze a nyugati bér, aki kiment Nyugatra”

„Itt legfeljebb annak jött össze a nyugati bér, aki kiment Nyugatra”

Ha egy fiatalnak 20 éves korában nincs semmilyen kilátása, és attól fél, hogy 40 éves koráig otthon fog élni, akkor talán nem fog családot alapítani sem - erről Jakab Péter beszélt Baranya megye 3-as számú választókerületében pénteken, ahol Schwarcz-Kiefer Patrik egyéni jelölttel tartott országjáró fórumot.

A Jobbik miniszterelnök-jelöltje bírálta az oktatási rendszer állapotát is, mert szerinte nem 40 fős osztálytermekben kellene teljesen kifáradt tanároknak szenvedniük, hanem kisebb csoportokban kellene megtanítani a gyermekeket gondolkodni, együtt dolgozni másokkal.

Így a diákok ha felnőnek, azt is észre tudják venni, ha a kormány át akarja őket verni - mutatott rá.

Ez az ország nem akar sokat, csak annyit, amennyit megérdemel

- fogalmazott.

Jakab Péter azt mondta, ha valaki tisztességesen dolgozik, akkor annak tisztességesen meg is kell élnie, ha pedig folyamatosan fizette az adókat, akkor igenis joga van rendes állami egészségügyhöz jutni, nem lehet rákényszeríteni arra, hogy súlyos tízezrekért újból kifizesse az ellátást a magánszektorban.

Az pedig, aki kirámolta a kamrát, igenis menjen a kóterba!

- jelentette ki.

Rámutatott, hogy a magyar állam annak ellenére az Európai Unió egyik legdrágábban működő állama, hogy közben rossz az egészségügy, az oktatás és az állami bérek is alacsonyak, de azért ezt is magyarázza valami: így jut pénz 70 milliárdos vadászati kiállításra, kínai hitelre és kínai egyetemre.

A Jobbik miniszterelnök-jelöltje szerint a magyar ember onnan tudja, hogy jól él, hogy a kormány egy plakáton leírja neki - a Magyar Nemzeti Bank pedig kiszámolta, hogy átlagosan 16 millió forint megtakarítása van egy magyar háztartásnak.

Schwarcz-Kiefer Patrik azt mondta, nem ilyen életet ígértek a rendszerváltók 30 évvel ezelőtt, mielőtt szétverték a gazdaságokat, a bányát, a TSZ-t. Jobb világról beszéltek akkor is - folytatta -, amikor beléptünk az Európai Unióba, de azóta sem jutottunk egyről a kettőre, sőt, Baranyában lett a legalacsonyabb az ipari termelés, ami azt jelenti, hogy még hátrébb is lépett a térség.

Kilátástalanság, nehézség, szegénység jutott az embereknek - mondta, hozzátéve, hogy egy Marshall-segélynyi pénz jött Magyarországra 2004 óta, mi mégis itt tartunk és más országoktól eltérően alacsony bérekről kell beszélnünk, miközben a túléléshez sokszor az az egyetlen lehetőség, hogy szétszakadnak a családok és az emberek külföldön vállalnak munkát. Aztán lehet látni Skype-on az unokákat, barátokat, családtagokat - magyarázta.

A Jobbik jelöltje közölte, ő nem fog olyanokat ígérni, mint amiket más politikusok szoktak: nem mondja azt, hogy 5-6 irányban épülnek bicikliutak, és minden egyszerre meg fog épülni, mert ezt mindenki el tudja mondani. Ő azt a fajta támogatást ígéri meg, hogy tényleg a megye képviselője lesz a parlamentben.

Jakab és Schwarcz Mohácson is együtt tartottak országjárást, itt a párt elnöke ugyancsak beszélt a Jobbik koronavírus-járvány alatti mentőcsomagjáról, amit a kormány nem támogatott, pedig jóval több pénzt jelentett volna a bajba jutott embereknek.

A miniszterelnök szerint nincs ingyen pénz

- idézte a kormányfőt Jakab Péter.

A pártelnök úgy vélte, annyi pénzt, mint amennyivel az Orbán-család gazdagodott, munkával nem lehetett keresni, csakis lopással: arra gondolt, hogy a kormányfőhöz kötött vagyont a kormányváltás idejével visszaosztva havi 180 millió forintos gyarapodás jöhet ki.

Aki elégedett a rendszerrel, annak jó, ő ennyit érdemel, de ti többet érdemeltek - mondta a jelenlévőknek, hozzátéve, hogy aki nincs jelen a fórumon, mert már elvesztette a változásba vetett hitét, szintén fontos ember, rá is szükség van.

Harminc éve Orbán Viktor és Kövér László azt ígérte, hogy szabadság és jólét lesz, na, pont ez a kettő nincs most - jelentette ki Jakab.

Schwarcz-Kiefer Patrik ehhez csatlakozva azt mondta, nem csak szabadságot és jólétet ígértek, hanem például egy mohácsi hidat is, de arra azóta is várnak.

Azoknak jött össze a nyugati bér, akik végül kimentek Nyugatra

- hangoztatta a jelölt.

Hozzátette: azért akar dolgozni az Országgyűlésben, hogy az őseink által felépített haza ne legyen az enyészeté.