Akár Bayer Zsoltot is kirakhatják budai vári ingatlanából

Akár Bayer Zsoltot is kirakhatják budai vári ingatlanából

Az I. kerületet 1998 óta vezető Nagy Gábor Tamás vasárnap este 1 százalékkal, de vereséget szenvedett V. Naszályi Márta ellenében, mindezen felül pedig tízből nyolc körzetet az ellenzék nyert meg.

Az általában jobboldalinak mondott kerületben az elmúlt években több botrány is kitört amiatt, hogy egyes kormányhoz köthető személyek (pl. Bayer Zsolt) a piaci ár alatt szereztek önkormányzati bérlakásokat. Az első ilyen botrány pont Nagy Gábor Tamással volt kapcsolatos, akiről kiderült, hogy a saját maga vezette kerülettől bérel a piaci árakhoz képest kirívóan olcsón lakást. Majd nyilvánosságra került, hogy a politikus szülei szintén rendkívül jutányos áron kaptak ingatlant a kerületben. 

Bayer Zsolt 32 ezer forintért bérel lakást a Várban

Noha korábban is az I. kerület lakója volt, nemrég egy másik önkormányzati lakást szerzett a budai Várnegyed szívében Bayer Zsolt kormánypárti publicista - írja a 24.hu. A Fidesz ötös számú párttagkönyvének tulajdonosa Orbán Viktor miniszterelnök új rezidenciájától, a felújított karmelita kolostortól pár száz méterre fekvő Úri utcába költözött be, a kikért adatok szerint a kormányközeli megmondóember lakáscserével jutott a 49 négyzetméteres ingatlanhoz.

Ezek az ingatlanok bár nem magántulajdonúak, úgy viselkednek, mintha magántulajdonúak lennének, a bérlők ugyanis életre szóló bérleti joghoz jutottak, ami örökölhető, továbbá ezek a lakások magántulajdonú ingatlanra cserélhetők. 

A vasárnap este győzelmet arató V. Naszályi Márta a kampány során több alkalommal is megemlítette, hogy az önkényes döntéseken alapuló bérlakásrendszeren azonnal változtatni kell. A 24.hu megkeresésére az újdonsült polgármester elmondta, hogy 

elsőként felmérik a lakásállományt, ugyanis adatigényléseik ellenére ezeknek a lakásbérleti szerződéseknek az adatai eddig részben el volt zárva előlük. A helyzet ismeretében dolgozzák majd ki a részleteket, hogy egy valóban igazságos és méltányos bérlakásrendszert alakítsanak ki.

A korábbi bérlakás botrányokkal kapcsolatban a 24-nek úgy fogalmazott, hogy

nem szeretnénk egy „Bayer, Palkovics, Nagy Gábor Tamás rendeletet”, hanem valóban rendszerszintű rendeletet szeretnénk hozni, ami méltányos a kerületben élőkhöz. 

V. Naszályi Márta hozzátette, hogy minden önkormányzati szerződést szeretnének felülvizsgálni. Ezeket pedig szeretnék transzparens módon nyilvánossá tenni majd az önkormányzat honlapján. 

A választás előtt minden beruházást átadnak, még azt is, ahol el sem kezdődött az építkezés

Nem mondhatnánk, hogy az I. kerület azon fővárosi városrészek közé tartozna, amely rosszul szerepelne a statisztikai adatok terén országosan. Azonban itt sincs minden rendben, nemrégiben ugyanis a kormány egy olyan rendeletet dolgozott ki, amely alapján az állami bérházakat vissza tudná venni a kormányzat.