Befagyott a hazai lakbérek emelkedése szeptemberben

Befagyott a hazai lakbérek emelkedése szeptemberben

Az albérletpiac egyelőre keresi az utat, egyértelmű trend még nem alakult ki - értékelte a stagnálást az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Szeptemberben megállt a lakbérek emelkedése: országosan gyakorlatilag stagnált (+0,1 százalék), a fővárosban kismértékben (0,3 százalékkal) csökkent a kínálati lakbérek szintje az előző hónaphoz képest. A reállakbérek ezalatt országosan 0,2, Budapesten 0,6 százalékkal mérséklődtek - állapította meg a KSH és az ingatlan.com csütörtökön megjelent lakbérindexe.

Az előző év azonos időszakinál országosan és Budapesten egyaránt 12-12 százalékkal, míg a 2015. évi bázisidőszakinál pedig 94, illetve 84 százalékkal voltak drágábbak a szeptemberi lakbérek.

A nominális lakbérek szintje a pandémia előtti, 2020. januári csúcshoz képest 2023 szeptemberében országosan 33, Budapesten 29 százalékkal emelkedett. Ugyanakkor a fogyasztóiár-indexet figyelembe véve a reállakbérek 7,7, illetve 11 százalékkal alacsonyabbak voltak a járvány előttinél. Az előző hónaphoz mérten országosan (-0,2 százalék) és Budapesten is mérséklődtek (-0,6 százalék) a reállakbérek - közölte a KSH.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az MTI-nek küldött kommentárjában ismerteti azt is, hogy október közepére Budapesten például 240 ezer forintra nőtt az átlagos lakbér, szemben a szeptemberi 230 ezer forinttal.

"Bár ez első látásra jelentős havi szintű drágulásnak felel meg, amely némi korrekciót is jelenthet az augusztusi lassulás és a szeptemberi stagnálás után. Július közepén ugyanis pont erről az árszintről vágtak neki az albérletszezonnak a fővárosi kiadó lakások tulajdonosai. Másrészt szerepet játszik az emelkedésben, hogy az egyes kerületek bérleti díjai eltérő dinamikával mozognak. A II. kerületben például jelentősen, 300 ezerről 350 ezer forintra nőtt az átlagos lakbér az elmúlt hónapokban. Ezzel átvette az első helyet a korábbi listavezető V. kerülettől, ahol október közepén 344 ezer forint volt az átlagos bérleti díj" - fogalmazott Balogh László.

A piac egyelőre keresi az utat, egyértelmű trend még nem alakult ki

- értékelte a helyzetet.

Az ingatlan.com szakértője szerint számottevő áremelkedés nem várható a következő időszakban, mert a fizetőképes kereslet nagyon nehezen tud lépést tartani a bérleti díjak emelkedésével. Ezt jelzi az is, hogy a két legnagyobb albérletkínálattal rendelkező XI. és a XIII. kerületben 240 ezer és 230 ezer forinton stagnáltak a bérleti díjak szeptember közepéhez képest.

(Címlapkép: Lakás Budapesten - Unsplash)