Befektetőket nem vonz, csak offshore cégeket hizlal a letelepedési kötvény

Megszokhattuk a Fidesz kormányzása alatt, hogy nincs olyan nemes cél, amely ne válna a korrupció martalékává – mutatott rá a politikus, aki szerint ezek sorát gyarapítja a 2013 óta jegyezhető letelepedési kötvény is.
Gyöngyösi úgy véli, a kezdeményezés alapvetően nem lenne rossz, hiszen befektetéseket vonzhatna az országba és munkahelyeket teremthetne. Ám ez a gyakorlatban egyáltalán nem valósult meg az elmúlt másfél évben.
 
Ellenben csak az év elejéig
több, mint 51 milliárd forintnyi bevételre tettek szert offshore hátterű közvetítő cégek
- mutatott rá. Ezeket az illetékes parlamenti bizottság elnökeként Rogán Antal javasolta, a külföldi cégek bevonását lehetővé tevő törvényt is ő terjesztette be - emlékeztetett a képviselő. A korrupcióra különösen kedvező lehetőséget teremt, hogy a jogszabály értelmében nyílt pályázás, és érdemi ellenőrzés sincs.
 
  • Miért kell külföldi vállalkozásokat bevonni ebbe a tevékenységbe?
  • Miért juthatnak közpénzekhez offshore cégek?  
  • Miért nem képes a magyar állam a diplomáciai hálózat segítségével értékesíteni ezeket a kötvényeket? 
  • Miért nem köti a magyar állam semmilyen feltételhez a letelepedési engedélyek kiadását?
 
- sorolta a kellemetlen kérdéseket Gyöngyösi. 
 
A politikus szerint a kormány alaptalanul hivatkozik a brit, vagy görög példára. Nagy-Britannia 405 millió forintnyi befektetéshez köti pusztán egy vízum kiadását is, a görögöknél pedig legalább 10 munkahelyet kell teremtenie annak, aki ilyen kötvényt akar venni.
 
A Jobbik szerint a fentiek tükrében az is kérdéses, hogy egyáltalán tényleg a befektetések Magyarországra vonzása volt a cél, vagy sokkal inkább offshore cégek extra profithoz juttatása? 
 
Kérdéseinkre csak cinikus vállrángatást kapunk érdemi válaszok helyett - mondta a politikus, hozzátéve: a Jobbik bele kíván tekinteni az eddig lezajlott tranzakciók irataiba, hogy kiderüljön, pontosan milyen cégek és mennyiért közvetítik a letelepedési kötvényeket.
 
Napi érdekes adat: a közvetítő cégeknek eddig kifizetett 51 milliárd forint nagyjából
a harmada a Férfiak 40 program szakértők által becsült költségének.