"Beintettek" Görögországnak?

A nemzetközi szervezetek beintettek Görögországnak - közölte a görög kormányfő. Jöhet a csőd és a drachma. Vagy mégsem. 

A nemzetközi szervezetek beintettek Görögországnak - ezt szerdán délben közölte a görög kormányfő, Alexisz Ciprasz. Jelen állás szerint csődbe mennek, az eurózónából kiléphetnek. Vagy kiteszik őket, a végeredményt tekintve mindegy is.
 
A hitelezői trojka (IMF, Európai Unió, Európai Központi Bank) nem fogadta el a görög kormány intézkedéscsomagját - közölte szerdán a görög miniszterelnök. Ciprasz amúgy nem fogta vissza magát a twitteren: szerinte példátlan az eset, ilyenről szó sem volt, amikor Olaszország vagy Portugália megmentéséről volt szó.

Úgy tűnik, a nyugdíjon hasalt el a megállapodás

"Sohasem történt még meg az, hogy bizonyos intézmények ahhoz ragaszkodtak, hogy ne fogadjanak el parametrikus reformokat" - hangsúlyozta Twitter-üzenetében Alekszis Ciprasz. Egyértelmű tehát, hogy a hitelezők a nyugdíjrendszerre vonatkozó átalakítási terveket blokkolták: a nyugdíjba vonulás határidejével kapcsolatos terveket fúrhatták meg. 
 
Pedig délelőtt még szépen indult minden. A görög gazdasági miniszter az MTI tudósítása szerint akkor még arról beszélt, hogy már csak két-három kérdés maradt megoldatlan a tárgyalások során, így például kompromisszum született az áfa kérdésében.
 
Amúgy egy sikeres tárgyalás esetén a görög parlamentnek legkésőbb június 30-án rá kell(ene) bólintania a hitelezőkkel kötött szerződésre, érdekes lesz...

Ellentmondásos hírek

Hogy ne legyen egyszerű az egyszerű polgár élete, egy névtelenséget kérő magasrangú EU-tisztviselő szerint egyáltalán nem szakadtak meg a tárgyalások a görögök és a nemzetközi hitelezők között. 
 
Délután egy óra előtt nem sokkal közölt képeket a Guardian arról, hogy leültek egymással egyeztetni a nemzetközi hitelezők.
 
Egyes kommentárok szerint a megállapodás elutasításáról szóló történet a görög ellenzék műve, akik ráadásul a hírre reagálva meg is indultak Brüsszelbe, hogy ott demonstráljanak a megállapodás megkötéséért. 
 
Mint ismert, Görögországnak június 30-ig kéne 1,6 milliárd eurót kicsengetni az IMF felé, de ezt csak úgy tudja, ha hozzájut addig egy újabb, 7,2 milliárd eurós részlethez a hitelkeretből. Ezt azonban a hitelezők kőkemény feltételekhez kötik.