Kétmillió forint kenőpénzzel akarta rábírni jegyzőjét a távozásra Békés KDNP-s polgármestere?

A jegyző a felajánlást nem fogadta el, mivel „nem tiszta pénzről” volt szó.

Az ügy hátterében az állhat, hogy Békésen a helyi Fidesz és KDNP már hosszú évek óta harcban áll egymással. 2014-ben ez volt az egyik olyan település ahol külön és egymás ellenében szállt harcba a Fidesz és a KDNP a polgármesteri székért. A viadalból végül a Jobboldali Összefogás Békésért Polgári Kör (JÖBPK) támogatását is élvező Izsó Gábor került ki győztesen.

Az egyébként még 2010-ben rögzített telefonbeszélgetésen az is elhangzik, hogy a „nem tiszta pénz” a Békés megyei oligarchától, Barkász Sándortól származik, a település akkori jegyzője szerint a páncélszekrényben őrzött összeget a polgármester vissza kívánta neki forgatni. Az is kiderül továbbá, hogy az a Deákné Domonkos Julianna is tudott az ügyről, aki 2014-ben a JÖBPK – KDNP támogatásával szerzett képviselő-testületi mandátumot. Barkász Sándor szintén képviselő-testületi tag, 2014-ben Békés 3-as számú választókörzetében diadalmaskodott a JÖBPK támogatásával. Heinerné dr. Kecskés Aranka 2010. augusztusában távozott tisztségéből.

Barkászhoz 2010 óta ömlenek az állami milliárdok

Magyarország erősödik” - harsogja manapság minden hullámhosszon a kormányzati kommunikáció és médiagépezet. Kivételesen részben igazuk is van, ugyanis a kormányhoz közeli vállalkozók a közbeszerzési pályázatokon elnyert megbízások révén tényleg soha nem látott mértékben erősödnek. Jó példa erre a Békés Drén Kft. A cég az elmúlt években konzorciumi partnereivel közösen majdnem 70 milliárd forintnyi állami megbízást nyert el – derítette ki még 2015 tavaszán az atlatszo.hu.

A lap mintegy 100 közbeszerzést nézett át, kiderült: míg a Békés Drén Kft. a szocialisták alatt csak elvétve nyert állami tendereken, addig 2010 óta egyedül közel 10 milliárd forint, másokkal együtt további 60 milliárd forint értékben kötöttek vele szerződést. Ebből 20 milliárd forintot ráadásul (összesen 30 tendert) úgy hoztak el, hogy senkivel sem kellett érte valódi versenyben megküzdeniük, hiszen ők voltak az egyedüli ajánlattevők.

„A Békés Drén Kft. a helyi Közgép” – állapítja meg a lapnak nyilatkozó békési vállalkozó, akinek Barkász Sándorhoz, a cég vezetőjéhez is volt egy-két kedves szava:

„Mindig azt mondja, mostanában mennyire könnyű Magyarországon vállalkozni. Igen, neki biztos.”

Egyetlen pályázaton 34 milliárd forintot kaszáltak

A Békés Drén Kft. által megnyert közbeszerzések közel felét, az Országos Vízügyi Igazgatóság (OVF) Békés megyei ivóvízminőség-javító gigatendere adta. Úgy tűnik, hogy a Békés Drén Kft. tutira ment, ugyanis a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mészáros és Mészáros Kft.-vel és a Duna Aszfalt Kft.-vel közös konzorciumban pályázott a munka oroszlánrészére.

Nem ez volt azonban az egyetlen közös projektjük Mészáros Lőrinc vállalkozásival. Az OVF-es gigatender mellett további négy „vizes” közbeszerzésen indultak közösen, ezeken összesen 7 milliárd forintot nyertek.

A Duna Aszfalt Kft.-vel a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóságtól 5,3 milliárd forintot nyertek a mályvádi árvízi szükségtározó fejlesztésére, további 601 millió forintot a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságtól csatornaépítésre, mederkotrásra és hasonló feladatokra. Mészáros cégével közösen 880 millió forintot kaptak a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóságtól a Séd-Sárvízi Malomcsatorna építési munkáira (mederrendezés, kotrás), 269 millió forint pedig a Bükki Nemzeti Parktól két pályázaton, szintén kivitelezési feladatokra (zsilipépítés, földutak stabilizálása).