Orbán továbbra sem szólalt meg, de szövetségesei új választást akarnak Belaruszban

Orbán továbbra sem szólalt meg, de szövetségesei új választást akarnak Belaruszban

A magyar kormány részéről továbbra sincs hivatalos nyilatkozat a belarusz helyzettel kapcsolatban, leszámítva Szijjártó Péter egy Facebook posztját, amelyben elejtette azt a mondatot, hogy „mi is a lengyel álláspontot támogatjuk”.

Szijjártó a belarusz helyzetről: "Mi is a lengyel álláspontot támogatjuk"

Minden túlzás nélkül égnek a vonalak miniszterelnöki és külügyminiszteri szinten is a minszki fejlemények kapcsán - írja Szijjártó Péter Facebookon. A külgazdasági és külügyminiszter posztjában szerepel, hogy A visegrádi összefogás ereje és fontossága most is megmutatkozik, mi is a lengyel álláspontot támogatjuk, különös tekintettel a Belaruszban élő jelentős nagyságú lengyel nemzeti közösségre.

Mi a lengyel álláspont?

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő szombaton Varsóban Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel tárgyalt, Morawiecki szerint Fehéroroszországban meg kell ismételni az elnökválasztást, nemzetközi megfigyelők részvételével.

Ez a lengyel álláspont Belarusz ügyében

Európa hitelessége ma a fehéroroszok szabadságtörekvései kapcsán vállalt szerepén múlik - jelentette ki hétfőn Konrad Szymanski, az EU-ügyekért felelős lengyel miniszter. Lengyelország és a három balti ország elnökei pedig újból a fehéroroszországi párbeszéd elindítására szólítottak fel. Szymanski az Európai Tanács (ET) elnöke, Charles Michel hétfői bejelentésére reagált, miszerint szerdán az uniós tagállamok vezetői videokonferencia formájában rendkívüli tanácskozást tartanak a fehérorosz válság miatt.

A lengyel álláspont értelmezéséhez figyelembe kell vennünk, ahogy a lengyel kormányszóvivő is fogalmazott, geopolitikai kérdésről van szó. Varsó Oroszország miatt a posztszovjet térség ezen részére biztonsági pufferzónaként tekint, ezért komoly geostratégiai érdekei vannak Belaruszt illetően is. A lengyelek mögött pedig ebben a tekintetben ott áll Washington.

Morawiecki egyébként hétfőn már telefonon beszélt a belarusz ellenzéki elnökjelölttel, Szvetlana Tyihanovszkajával többek között a szabad elnökválasztás szükségességéről.

Andrej Babiš: meg kell ismételni a választást

A cseh miniszterelnök pénteken tweetelte, hogy nemzetközi megfigyelők jelenléte mellett meg kell ismételni a fehéroroszországi elnökválasztást, az új voksolást átlátható módon kell lebonyolítani. A kormányfő egyik kezdeményezője volt annak, hogy az uniós vezetők tartsanak videokonferenciát a krízis miatt, ezt végül szerda délelőttre tűzték ki.

Orbán is ott lesz a fehérorosz válság miatti tanácskozáson

Az EU-s tagállamok vezetői szerda délelőtt rendkívüli tanácskozást tartanak a fehérorosz helyzet kapcsán - jelentette ki Charles Michel, a 27 EU-ország állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke. A videókonferencia formájában létrejövő megbeszélésen a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor is tiszteletét teszi.

Szlovéniából is ez az álláspont érkezett

Orbán Viktor szlovéniai szövetségese, Janez Janša Mike Pompeóval tartott közös sajtótájékoztatót, ezen érintették a fehéroroszországi fejleményeket is, és új választásokra szólítottak fel, nemzetközi megfigyelők részvételével. Álláspontjuk szerint ez az egyetlen megoldás a kialakult helyzetre.

A Fidelitas nem írta alá az elítélő nyilatkozatot

Bár a kabinet részéről a cikkünk elején idézett Szijjártó Péterén kívül nem érkezett reakció az eseményekre, a magyar kormánypártok ifjúsági szervezeteinek állást kellett foglalnia a kérdésben.

Ahogy beszámoltunk róla, az Európai Néppárt ifjúsági szervezete, a YEPP (Youth of the European People’s Party) közleményben ítélte el a belarusz elnökválasztás alatt és után történteket. A nyilatkozatot sem a Fidelitas, sem az IKSZ nem írta alá.

Orbán júniusban találkozott Lukasenkával

A magyar kormányfő a júniusi tárgyaláson egyértelműen kijelentette: meg kell szüntetni a Fehéroroszországgal szembeni uniós szankciókat. Azt nem tudjuk, hogy azóta változott-e Orbán Viktor álláspontja.

Ezt is megéltük: Orbán Viktor a fehérorosz diktátorral szidta a nyugatot

Magyarország azt az álláspontot képviseli, hogy az Európai Unió végre szüntesse meg a Fehéroroszországgal szembeni szankciókat - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Minszkben, miután tárgyalt Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel. Fehéroroszország résztvevője az EU keleti partnerség stratégiájának, de partnerség nem építhető szankciókkal - hangoztatta a Függetlenségi Palotában tartott közös sajtótájékoztatón Orbán Viktor, aki európai érdeknek nevezte az EU és az Eurázsiai Gazdasági Unió gazdasági és kereskedelmi együttműködését.