Belefulladunk a szlovák tejbe?

Ha egyáltalán tej az, és nem tejhez hasonlító valami. A panaszok ellenére az EU versenyhivatala sem csinál semmit.

A kormányközeli lap cikke szerint az áfacsalás mellett az olcsóbb „tejkészítési” technikák alkalmazásának gyanúja is felmerülhet.
 
Uniós összevetésben hiába olcsó a magyar tej, ráadásul a logisztikai költségek is alacsonyabbak, a hazai áru nem tudja felvenni a versenyt az importtejjel – mondta az újságnak Mélykuti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. 
 
Jelezte, az irreálisan olcsó szlovák tej nyolc-tíz éve okoz gondot a magyar piacon, holott szomszédunknál sokkal drágábban juthatnak a vásárlók a hazai áruhoz. Annak ellenére magasabb a szlovák tej ára az ottani piacon, hogy a szállítási költség az önköltségi ár legalább 10 százalékát teszi ki, amiből az következik, hogy a külpiacokra szánt termékeket nem éri meg alacsonyabb áron értékesíteni.
 
Az Agroinform.hu számításai szerint a 145 forintos import átlagár – a feldolgozási, csomagolási és szállítási költségeket, valamint az áfát leszámítva – 55 forintos nyerstej-árat feltételez. A szomszédban ugyanakkor – a szlovák agrárstatisztikák szerint – februárban egy liter tej ára 0,29 euró volt, vagyis hozzávetőleg 89 forint.
 
A szakma egyöntetű véleménye, hogy ilyen mélyen az önköltségi ár alatt tisztességesen egyetlen termelő, feldolgozó vagy nagykereskedő sem adhatja el a tejet.
 
Mélykuti Tibor szerint szerint az olcsó szlovák tej mögött vélhetően egyrészt az áfacsalás áll – amelyre egész láncolatok épültek az elmúlt években –, másrészt felmerülhet annak a lehetősége is, hogy az alacsony zsírtartalmú termékek esetében a dobozok nem friss tejet, hanem tejporból és vízből, valamint egy kis tejszínből készült italokat tartalmaznak. Nem azt állítom, hogy ez valóban így van, de annyi biztos, hogy ezzel a módszerrel jelentősen olcsóbban lehet tejet előállítani – mondta. A tejpor ára nagyon alacsony az európai piacon, a technológia pedig ismert, Kínában például a tejek többségét így állítják elő.
 
Az irreálisan alacsony árak miatt a terméktanács tavaly az Európai Unió versenyhivatalnál is feljelentést tett, a beadványra azonban azóta sem reagált a szervezet. 
 
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) legutóbbi kiemelt ellenőrzésén nyolcezer liter tejet foglaltak le a nyomon követhetőségi hiányosságok miatt, a szükséges dokumentumok bemutatása után azonban feloldották a zárolást. Hasonlóan zárult a 2014 augusztusában tartott rajtaütésszerű ellenőrzés is. 
 
A lefoglalt több mint 37 ezer liter cseh és szlovák tej forgalmi korlátozását feloldotta a hatóság. A tej minőségét tavaly 267 esetben vizsgálták, 170 minta származott Szlovákiából. Az eredmények alapján a szlovák tej minőségével nem volt probléma, az összetételének módosítását pedig nem bizonyították a vizsgálatok.