Belehalni a kormány töketlenkedésébe

A lebontott selypi cementgyár területén még mindig több tonna, az emberi egészségre különösen ártalmas azbeszttartalmú veszélyes hulladék található.

Romló egészségügyi mutatók a térségben

Az utóbbi években, hónapokban rendkívüli arányban megnőtt a térségben a tüdődaganattal küszködő betegek száma. Legtöbbször a mellhártya mesotheliomáját diagnosztizálják, amely egyes vélemények szerint csak azbesztexpozíció érintettség során alakul ki. Levegővétellel az azbesztszál bekerül a tüdőbe és rendkívül hosszú, évtizedes lappangási idő múlva alakul ki a betegség, amely először nehézlégzéssel, fáradékonysággal, majd köhögéssel, tompa mellkasi fájdalommal, később a mellhártya folyadékgyülemével, lázzal, fogyással, hasi fájdalmakkal jár. A ritka daganattípust az érintett hevesi településeken, így Zagyvaszántón, Lőrincin, Selypen, Petőfibányán és Hatvanban élők körében kimagasló arányban diagnosztizálják.

A térség fideszes országgyűlési képviselője egy éve ígért azonnali intézkedést 

Szabó Zsolt 2014 áprilisában azt közölte a helyiekkel, hogy Orbán Viktor miniszterelnök urat és Pintér Sándor belügyminiszter urat tájékoztatni fogja a részletekről, illetve azonnali intézkedést kezdeményez. A helyiek eközben aláírásgyűjtésbe kezdtek, de sajnos érdemben mégsem történt semmilyen intézkedés. Félő, hogy szálló por formájában az azbeszt „nemcsak” a földbe és a talajvízbe, de a levegőbe is bekerülhetett, valamint a növényzetre is rárakódott. 
 
A kiporzás csökkentése érdekében szárazabb napokon lajtos kocsikból locsolják a közel kéthektáros gyárterületet - erről adtak tájékoztatást a hivatalos szervek, ám egyrészt ennek az eljárásnak a hatékonysága erősen megkérdőjelezhető, másrészt a locsolás az idő múlásával teljesen elmaradt.
 
Sneider Tamás, a térség jobbikos országgyűlési képviselője 2014 szeptemberében írásbeli kérdést intézett a belügyminiszterhez, amelyben a több tonna különösen ártalmas veszélyes hulladék elszállítását kezdeményezte, továbbá a szennyezett környezet rehabilitációjáról, és a károsultak kártalanításáról érdeklődött.
 
A válasz Fazekas Sándor földművelésügyi minisztertől érkezett, aki úgy fogalmazott, hogy
"Környezet-egészségügyi szempontból rendkívül súlyos problémának tartjuk a térségben kialakult környezeti állapotot, melynek megoldására kormányzati szintű és sürgős beavatkozás szükséges."
A nemzeti radikális párt és egyben az országgyűlés alelnöke nem találta megnyugtatónak a miniszteri választ, amely szerint a megoldási lehetőségek szakértői vizsgálata zajlik, illetve vizsgálják az azbesztmentesítés lehetőségét. A földművelésügyi miniszter szeptember 23-i válaszából az is kiderült, az építési-bontási hulladék azbesztmentesítésének finanszírozásának kérdése sem zárult le.

Orbán Viktor segítségét kérte Sneider Tamás

2014. október 1-jén a miniszterelnök titkárságán átvették azt a levelet, amelyben Sneider Tamás részletesen tájékoztatta Orbán Viktort, arra kérve a miniszterelnököt, hogy közvetlenül adjon utasítást arra, hogy a rendelkezésre álló törvényes eszközökkel és erőforrások igénybevételével lehetőség szerint mielőbb megkezdődhessen az azbesztmentesítés és a környezeti károk helyreállítása. 

Tovább gyilkol az azbeszt

Levelét, mely a selypi cementgyár területén lévő hulladékok azbesztmentesítésének ügyével kapcsolatban íródott, a Miniszterelnökség megküldte a Földművelésügyi Minisztérium részére - mindössze egy ilyen válaszra futotta a kormánytól. Egy mellékelt levél tanúsága szerint az egészségügyi katasztrófával fenyegető ügyet áttették az Emberi Erőforrások Minisztériumához.
 
Pár nappal később elhunyt György Zsolt zagyvaszántói lakos. Ő volt a magyar állam ellen indított ún. azbesztper első felperese. A 38 éves családos férfit legyőzte a rák, halála előtt hónapokig szinte már aludni sem tudott a szörnyű fájdalmaktól. Az orvosai megállapították: a betegség azbesztdózis miatt alakult ki. 

Államtitkár: a kormány intézkedéseket kezdeményezett

Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkára szerint, "köszönhetően a háziorvosi rendszer kellően érzékeny problémajelző funkciójának, és a szakmai hatóságok ellenőrző szerepe megfelelő működésének, lehetőség volt a megbetegedések feltárásával a gyors reakcióra, és a szükséges szakmai vizsgálatokat követően az azonnali cselekvésre". 
 
A kialakult környezeti-egészségügyi helyzet megszüntetéséhez, a veszélyes hulladék mielőbbi elszállításához és ártalmatlanításához szükséges 1 293,3 millió forintnyi forrást a Kormány biztosítja- fogalmaz Zombor a január15-én kelt levelében.

Milyen intézkedések történtek négy hónap alatt?

Bár már áprilisban mindenki erről beszélt Apcon, Zagyvaszántón, Petőfibányán, Lőrinciben és Selypen, Szabó Zsolt ígéretet is tett az azonnali intézkedésre, ám az égvilágon semmi sem történt. Sneider Tamás a miniszterelnökhöz címzett megkeresését követően is eltelt négy hónap, az ez idő alatt megtett intézkedésekről érdeklődött egy újabb levélben a jobbikos képviselő, ugyanis ha a forrás már rendelkezésre is áll, az azbesztmentesítés szemlátomást nem kezdődött meg. 

Újratervezés

Belügyminisztérium - Földművelésügyi Minisztérium - Emberi Erőforrások Minisztériuma útvonal után az ügy visszakerült az Országos környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőséghez, illetve annak felettes szervéhez, a Földművelésügyi Minisztériumhoz. Eredmény, hogy egy év után elindultak a szennyezett hulladék elszállításához szükséges közbeszerzési eljárások.