Belgrád kiharcolta az autonómiát a koszovói szerbeknek

Belgrádnak bejött a hajthatatlan hozzáállás. Másfél évtizednyi izmozás után kiharcolták az autonómiát a koszovói szerbeknek.

Belgrád és Pristina kormánya egyaránt elégedettségének adott hangot szerdán a kétoldalú kapcsolatok normalizálása céljából előző nap megkötött "történelmi" egyezmények felett.
 
    "Többet értünk el, mint amit reméltünk (...), nincsenek rossz híreim, nem vagyok elégedetlen azzal, amire sor került, és szeptemberben örömmel fogom ismertetni Koszovóban élő honfitársainkkal (a szerbekkel) az eredményeket" - nyilatkozott szerdán Aleksandar Vucic szerb kormányfő az állami televíziónak (RTS).
   
"Jó egyezségeket hozunk (Brüsszelből), amelyek nemcsak a biztonságot, hanem a munkahelyek megtartását is garantálják" a koszovói szerbek számára - tette hozzá Vucic.
   
Szerbia és Koszovó miniszterelnöke kedden Brüsszelben négy témában állapodott meg egymással: az energetika, a távközlés, az összességében albán többségű Koszovó szerb többségű helyi önkormányzatainak szövetségéről (ZSO) szóló szabályozás terén, valamint a mitrovicai híd használatát illető kérdésekben. Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint a megbeszélés fordulópontot jelentett a szerb-koszovói viszony normalizálásáról szóló párbeszédben.
 
"Nagy sikernek tartjuk ezt a megállapodást, amely teljes szuverenitást biztosít számunkra Koszovó egész területén, beleértve a (többségében szerbek lakta) északi országrészt is" - hangsúlyozta Isa Mustafa koszovói miniszterelnök újságírók előtt. "Mindegyik egyezség összhangban van az alkotmánnyal és a koszovói törvényekkel. A szerb önkormányzatok szövetsége pedig lehetővé teszi számunkra, hogy segítsünk a többségükben szerbek lakta településeknek" - mutatott rá, hozzátéve ugyanakkor, hogy a szóban forgó szövetségnek nem lesz végrehajtó hatalma.
 
"Az országunkat Koszovói Köztársaságként meghatározó dokumentumok aláírásával Szerbia bizonyos értelemben elismert minket" - jelentette ki Hashim Thaci koszovói külügyminiszter a keddi megállapodással kapcsolatban.
 
Szerbia történelmi szövetségeséhez, Oroszországhoz hasonlóan valójában elutasítja Koszovó függetlenségének elismerését, amelyet eddig mintegy 100 ország, köztük az Egyesült Államok és az Európai Unió 23 tagállama tett meg.