Belharcok a Fidesznél: nem mindenkinek tetszik az állami földek kiárusítása

Az állami földek eladása úgy tűnik, hogy a Fideszen belül is kiverte a biztosítékot. 

Mindezt Lázár János közölte múlt csütörtöki sajtótájékoztatóján. Lázár szerint a döntés nyomán 300-380 ezer hektárnyi földet értékesíthetnek.

A Jobbik közölte, hogy minden parlamenti és törvényes eszközzel élni fog annak érdekében, hogy a még megmaradt állami földek értékesítését megakadályozza, majd egy vizsgálóbizottság felállítását is kezdeményezték, melynek feladata annak kiderítése lenne, milyen következményekkel járna, ha a megmaradt állami földvagyont is széthordanák.
Az állami földvagyon kiárusításával vélhetően ismét a Fidesz-közeli oligarchák, nagybirtokosok járnának jól.

Belharcok a kormánypártnál is

A privatizáció nemcsak a Jobbikból, hanem egyes fideszes politikusokból is erős ellenérzéseket váltott ki. Turi-Kovács Béla, a párt országgyűlési képviselője és frakcióvezető-helyettese a tegnapi nap folyamán levelet küldött ki az általa vezetett Kisgazda Polgári Egyesület tagságának, melyben élesen kritizálja a kormány terveit.

Az alfahir.hu birtokába került levélben Turi-Kovács felhívja a figyelmet arra, hogy a földforgalmi törvény arra jogosítja fel a kormányt, hogy hasznosítsa a területet, azaz haszonbérbe adja, maga megműveltesse, azokon mintagazdaságokat hozzon létre, az önkormányzatok részére szociális célokra földterületet biztosítson és szükség helyzetben földcserét bonyolítson le, vagy kisebb területeket kiegészítésként eladjon. Ennek a törvénynek alapján azonban földprivatizációra nincs felhatalmazás.

A kormánypárti politikus egyébként emlékeztette a Tagságot, hogy nyilvánvalóan felkérésre, de maga Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (MAGOSZ) elnöke vetette fel elsőként az állami földek értékesítésének szándékát. Jakab, aki egyben a Fidesz frakcióvezető-helyettese is, először egy parlamenti felszólalásban, később pedig különböző sajtóorgánumokban, köztük az állami televízióban próbálta indokolni a földvagyon kijátszását.

A levélből kiderül: a kisgazdák azt is kifogásolták, hogy a teljes akció nagyon gyenge lábakon áll: az eladásra kijelölési eljárást senki sem folytatta le, nem egyeztettek az érdekeltekkel a vevői szándékról és arról sem, hogy milyen feltételekkel lehet állami földet vásárolni. Turi-Kovács szerint abból is látszik a kapkodás és az előkészítetlenség, hogy eleinte 400 ezer, később 380 ezer, majd 300 ezer eladásra szánt hektárról esett szó.

A politikus azt közli a Kisgazda Polgári Egyesület tagságával, hogy hiába tiltakoztak, a kormány kitartott eredeti szándékai mellett. Tagtársait arra kéri, hogy kísérjék a legnagyobb figyelemmel, hogy saját területükön milyen kezdeményezések vannak a helyben található állami földekre vonatkozóan. Turi-Kovácsék célja az, hogy megakadályozzák a további föld- és vagyon koncentrációt, a termőföld pedig a kis- és középbirtok erősítését szolgálja - derül ki a levélből, vagyis a Fidesz országgyűlési képviselője is arra számít, hogy a kormánypárt baráti oligarchák kezére játszaná a földeket.