Bemutatjuk az UNESCO által betiltott ezerhétszáz palesztin plakátot

Szabadságharc, szögesdrót, béke, fehér galambok, kézigránátok és géppuskák.

Az alkotások egyik része a megszállást, az okokat, a szabadságharcot és a békét ábrázolja, szögesdrótokkal és fehér galambokkal. A poszterek többsége azonban a fegyveres ellenállásra buzdít, nem meglepő módon kézigránátokkal és géppuskákkal.

Az UNESCO Világemlékezet levéltára a „globális jelentőségű és kiemelkedő egyetemes értékű” alkotásokat veszi nyilvántartásba. A szokásos menetrend szerint a nyilvántartást egy nemzetközi tanácsadó bizottság hagyja jóvá, majd ezt megerősíti a szervezet főigazgatója. Ebben az esetben a bizottság minden tagja elfogadta a palesztin műveket, senki nem ellenezte azokat. Bokova meglepődött ezen, ezért megüzente, ha elfogadásra kerül a nyilvántartásba vétel, akkor élni fog vétójogával, megakadályozza a plakátgyűjtemény nyilvántartásba vételét.

„Nem gondolom, hogy egy vagy két plakát lecserélésével megoldódna a probléma” – nyilatkozta a főigazgató a Times of Israelnek. Bokova nem csupán az egyes plakátokat kifogásolja, hanem az egész gyűjtemény koncepcióját. Jóllehet az UNESCO még nem utasította el a gyűjteményt, Irina Bokova kész arra, hogy megtegye az ehhez szükséges lépéseket.

„A nemzetközi tanácsadó testületnek még meg kell hoznia a hivatalos döntést, fejtette ki”. „Ezért írtam meg ezt a levelet. Meg akarom akadályozni, hogy a gyűjteményt a testület befogadja. Megírtam nekik, hogy ha elfogadják, akkor ellenezni fogom.”

Tiltakozását fejezte ki a Zsidó Világkongresszus is. Dan Walsh, a Palesztinai Poszter Projekt tulajdonosa és kurátora azt reméli, hogy a nagyközönség találkozhat a művekkel. Mint mondta az a fontos, hogy megvan az esély arra, hogy egy nemzetközi szervezet elismerje a műveket és ne antiszemitizmust lássunk abban, ha valaki a palesztin szabadságért alkot. Bokova macedóniai származású bulgár, korábban a bulgáriai kommunista, majd a rendszerváltás után a szocialista párt tagja volt.

Egy éve Irina Bokova engedett az Arab Liga nyomásának és lemondta a zsidó nép és Izrael 3500 éves kapcsolatát feszegető kiállítás, általa tervezett bemutatóját. Az amerikai és a kanadai külügyminisztérium, illetve a Zsidó Világkongresszus is tiltakozott a kiállítás elhalasztása miatt. Bokova mostani döntése nem keltett hasonló tiltakozáshullámot.

A palesztin plakátgyűjtemény itt elérhető.