A Jobbik a vidék és az agrárium megmaradásáért konstruktív javaslatot fog benyújtani

A Jobbik a vidék és az agrárium megmaradásáért konstruktív javaslatot fog benyújtani

Ha az égből letekintünk Magyarországra, még a Holdról is látszik, hogy hazánkat a Kárpát-medence szívében a Jóisten is agrárországnak teremtette meg

- jelentette ki Bencze János hétfői interpellációjában, melyet Nagy István agrárminiszternek címzett. A jobbikos politikus kérdésében azt firtatta, mikor kapnak a magas élőmunkaigényű mezőgazdasági ágazatok igazi megbecsülést, és mikor juthatnak hozzá ezek az ágazatok ugyanazon bértámogatásokhoz, mint az autóipari multik.

Minden adottságunk megvan ahhoz, hogy Európa éléskamrája legyünk, olyan élelmiszerekkel, amilyenekről tőlünk nyugatra csak álmodni tudnak. Ezek az adottságok pedig biztosítani tudnák a vidék Magyarországán élők számára a jólétet - fogalmazott a Jobbik országgyűlési képviselője, aki szerint ezzel szemben a valóság merőben más képet mutat: 

"Lehúzott redőnyök, lakatlan porták, gazos udvarok, eladó ingatlanok. Ezek tárulnak úton-útfélen az ember szeme elé."

Az ellenzéki politikus úgy látja, napjainkban az a vidéki fiatal, aki a szülőföldjén marad, alacsonyabb bérre számíthat, mint az, aki nagyobb városba költözik vagy ingázik oda. Így utóbbi leginkább valamelyik, 80-90 kilométerre található külföldi ipari multinál tud elhelyezkedni a tisztes megélhetés érdekében.

Bencze szerint a vidék kiüresedése elvezetett bennünket oda, hogy mára minden magas élőmunkaigényű mezőgazdasági ágazat munkaerőhiánnyal küzd. A jobbikos politikus rámutatott, hogy a mezőgazdaság számos területén a gépesítés nem járható út, mivel élő és odafigyelő emberi jelenlétet igényel. Ilyen például a sertés-, a marha-, és a csirketenyésztés, a kertészeti ágazatok, az erdészet és a méhészet is.

A Jobbik agrárpolitikusa felhívta a figyelmet, hogy a nettó szén-dioxid kibocsátást generáló autóipar mellett ezek az ágazatok is megérdemlik a munkaerőtámogatást, segítve ezzel a tisztességes vidéki bérezést, és a magyar vidék elnéptelenedésének megállítását.

Jobbikosként, a magyar vidék képviselőjeként, be fogom nyújtani az ehhez szükséges konstruktív javaslatomat, annak érdekében, hogy megteremtsük a vidék megmaradásának alapjait

- szögezte le Bencze János, aki ehhez kéri a kormány támogatását, partnerségét.

Az agrárminiszter helyett Farkas Sándor államtitkár válaszolt, aki főként az európai uniós szabályozásra hivatkozott, mely "meghatározza az agrártámogatási intézkedések formáját". Arról beszélt, hogy a mezőgazdaságban munkaerő-támogatás nincs, van viszont jövedelempótló támogatás, kompenzációk és más támogatások.

Az államtitkár szavai szerint a kormány a magasabb hozzáadott értékű munka támogatását tartja prioritásnak, s ezért alakították át 2010 után a korábbi agrártámogatási rendszert. Farkas kiemelte, hogy minden rendelkezésükre álló eszközzel a munkaigényes ágazatok fejlődését ösztönzik. Szerinte nem lehet megállni a régi technológiáknál, így a digitalizáció, vagy épp a robotizáció eszközeit kell használni, bár elismerte, "nem tartunk még itt".

Viszontválaszában a jobbikos képviselő nem fogadta el a választ, mert úgy gondolja, ezidáig a kormány tudott harcolni Brüsszellel, ezért ezt most is megtehetnék a vidék megmaradása érdekében.