Benyújtották a 2024-es költségvetést a parlamentnek, egyelőre fenntartják az extraprofitadókat

Benyújtották a 2024-es költségvetést a parlamentnek, egyelőre fenntartják az extraprofitadókat

Varga Mihály pénzügyminiszter megerősítette: a béremelések érdekében mindent megtesznek az uniós forrásokért, és hat százalékos nyugdíjemelés várható jövőre.

Benyújtották a parlamentnek a 2024-es költségvetési törvényjavaslatot, amely a védelem költségvetése lesz - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter kedden az Országházban, ahol virtuálisan adta át Kövér László házelnöknek a jövő évi költségvetés tervezetét.

A tárcavezető szavai szerint háborús időkben olyan költségvetésre van szükség, amely garantálja hazánk biztonságát, megvédi a családokat, a nyugdíjakat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést. Ezért a jövő évi büdzsé fókuszában a rezsivédelem és a honvédelem megerősítése áll. Ennek jegyében marad a Rezsivédelmi Alap és a Honvédelmi Alap, mindkettő 1300 milliárd forint feletti összeget jelent. Ehhez pedig

a kormány továbbra is fenntartja az extraprofitadókat, ám egyúttal megkezdik annak részleges kivezetését is.

Mint kifejtette, a honvédelmi kiadások GDP-arányos szintje 2,1 százalék lesz. Nominálisan 1796 milliárd forintot tesznek ki, ez 401 milliárd forintos többletet jelent az idei évhez képest.

A pénzügyminiszter azt is mondta: háborús időkben kiemelten fontos a stabilitás és a tervezhetőség, ezért a 9 éve bevezetett gyakorlat szerint még nyáron az Országgyűlés elé terjesztették a következő évi költségvetést. Az elektronikusan benyújtott törvényjavaslat már elérhető az Országgyűlés honlapján.

A büdzsé tervezetéből kiderül, hogy 6542 milliárd forint lesz a nyugellátások összege jövőre, és ez 392 milliárd forinttal több, mint idén. 449 milliárd forint értékben lesz jövőre 13. havi nyugdíj, valamint 20,5 milliárd forint nyugdíjprémium kifizetésére. Így 2024 elején 6 százalékkal nőnek a nyugdíjak ígérete szerint.

A béremelések kapcsán Varga arról beszélt, hogy az uniós forrásokért a kormány mindent megtesz. Egyben emlékeztetett a tanárok, orvosok és egészségügyi ápolók béremelésére. Az ápolói bérek így elérik az orvosi bérek 37 százalékát, ami megfelel az uniós átlagnak - vélte a miniszter.

Elmondta, 3225 milliárd forintból, 424 milliárd forinttal több forrásból gazdálkodhat az egészségügy.

Ismertette, a családtámogatás céljára 3307 milliárd forint áll rendelkezésre, és megmarad a 4 gyermekes édesanyák szja-mentessége és a 25 év alattiak adómentessége is.

A gazdaság fontosabb számait illetően a kormány azt várja:

🟢 2,9 százalékra csökken hiánycél az idei 3,9 százalékról,

🟢 66,7 százalékra enyhül a GDP-arányos adósságráta,

🟢 6 százalék körüli szintre csökken infláció,

🟢 4 százalék körüli GDP-növekedés várható.

A tervek szerint majd július 7-re készül el végső formájában a 2024-es költségvetés, amikor erről zárószavazást tartanak a parlamentben.

(Címlapkép: Varga Mihály és Kövér László a 2024-es költségvetési törvényjavaslatról és annak tárgyalási rendjéről tartott sajtótájékoztatón az Országházban 2023. május 30-án. MTI/Máthé Zoltán)